Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: В ТЕЦ „Бобов дол“ са горели боклуци, смесени с въглища

Закон и ред

Гешев: В ТЕЦ „Бобов дол“ са горели боклуци, смесени с въглища

Гешев: В ТЕЦ Бобов дол са горели боклуци, смесени с въглища - Tribune.bg
Снимка:

По-лесно е да караш Майбаха, вместо да сложиш пречиствателни устройства, каза главният прокурор

Констатирани са няколко нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“. Едното е, че има замърсяване на въздуха. Образувано е досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Това каза главният прокурор Иван Гешев, който беше на място заедно с вътрешния министър Младен Маринов и министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

По-рано днес Върховната административна прокуратура възложи на министъра на околната среда и водите незабавна проверка за нерегламентираното изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС. Обект на проверката са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Перник“ и ТЕЦ „Сливен“.

„Вторият проблем е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго освен въглища. И трето - в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който не отговаря на показателите за горене“, обясни Гешев.

„До момента е ясно, че най-вероятно не са спазени законовите изисквания. По-лесно е да караш Майбах, отколкото да го продадеш и да го вкараш в устройствата за чистота на въздуха. Защо да даваш тия пари, като може да си ги вкараш в коли, яхти“, възмути се главният прокурор.

Ако трябва перманентно ще се извършва проверка какво се гори в ТЕЦ-овете, ако трябва по няколко пъти на вечер, и ако има нарушения, които са с характер на престъпления, ще се търси отговорност на виновните лица, закани се Гешев.

Министърът на околната среда и водите е поел ангажимент за язовир „Дяково“, където след проверка са констатирани над 20 случая на байпаси, с които незаконно се точат по 100 литра в секунда. Притокът на язовира е със скорост от 10 литра в секунда. „Незаконното точене на язовира е прекратено, но проверката продължава“, допълни Гешев.

Гражданите пък го сезирали, че подозират изнасяне на въглища с камиони, за които се твърди, че се изнася глина. Ще се направи пълна проверка на превозните фирми и техните документи.

„Смятам да поканя собственика или консултанта, както се нарича, на четири ТЕЦ-а и да му кажа какво точно искаме от него, какво точно трябва да се случи, и, ако това не се случи, ще има последствия“, допълни министъра на околната среда и водите Емил Димитров.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Мила Тия от западнобеломарската дирекция изобщо знаят ли къде е язовир Дяково и някога правели ли са проверки там? Или го гледат на картичка?
13.02.2020 16:46 / Отговор
Нико Емо, какво ще го каниш на гости, той е за затвора!
13.02.2020 16:53 / Отговор
ooorkatxoi Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.
(Rannerloan565@gmail.com)
Казвам се Катика Каменич ,, Искам да използвам тази страхотна златна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Преди търсех заем и те по-късно ме подлъгаха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добър здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл (rannerloan565@gmail.com)
14.02.2020 07:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати