Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Във войната по пътищата ни загиват хора, колкото при един локален конфликт

Закон и ред

Гешев: Във войната по пътищата ни загиват хора, колкото при един локален конфликт

Гешев: Във войната по пътищата ни загиват хора, колкото при един локален конфликт - Tribune.bg
Снимка:

На българските пътища се води война, загиват хора, колкото при един локален конфликт и никой не го интересува. Интересува го да не е виновен той. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на осмата годишна конференция „Безопасна пътна инфраструктура“, която се провежда днес и утре в Хисаря.

Според обвините номер 1 има безхаберие и темата не интересува почти никоя от държавните институции.

Катастрофа в центъра на Хасково, има загинал

„Такъв интерес има само когато се случи тежко произшествие и интересът е свързан да се минимизират медийните щети, коментира главният прокурор. Според него всяка институция, включително и съдебната власт, прехвърля отговорността на някоя друга. Той смята, че институциите не си взаимодействат на необходимото ниво. Няма как една институция да работи по-лошо, друга – по-добре, третата да не работи и трите заедно да не си говорят и да очакваме резултати“, посочи той.

Тежка катастрофа в София, и двамата водачи са с положителни тестове за наркотици

Главният прокурор допълни, че различните неправителствени браншови организации, които имат желание, трябва да послужат за инициатор и стимул за подобряване на това състояние. Според Гешев, който няколко пъти подчерта, че не е експерт по темата, трябва да има държавна политика в тази насока. Дали го наричаме пътна карта, програма или друг начин, трябва да има някаква стратегия и то за продължително време, която да бъде приета от съответните държавни институции, отбеляза той. По думите му в нея ясно трябва да бъдат посочени времевите рамки, коя институция какво прави и изключително нормативно да бъдат уредени взаимодействията между тези институции.

18-годишен загина при самокатастрофа край Гоце Делчев

Основен проблем, който чрез дейността на Върховната административна прокуратура Гешев вижда, е необходимостта от промени в законодателството. "Става въпрос за едни комплексни промени, а не когато възникне пътнотранспортно произшествие и с цел да се покаже колко сме ангажирани, да се започва промяна на парче", коментира той.

15-годишният сириец, шофирал автобуса с мигранти, може да получи от 3 до 10 години затвор

„В резултат на извършена проверка след катастрофата на магистрала „Струма“ в края на миналата година с автобус с македонски граждани, става ясно, че няма първокласни пътища в страната, които да нямат сериозни проблеми", каза главният прокурор. Той коментира, че е ясно, че няма достатъчно средства, „но няма пречки при единна стратегия да се приватизират конкретните проблеми и да се започне от тях“. Всеки може да сгреши, да се случи случайно събитие и ако са взети всички мерки на този пътен участък, това намалява риска, допълни Гешев.

„В МВР са издали 49 хил. предписания по Закона за движение по пътищата за рискови зони по пътищата към съответните общини и само 2 наказателни постановления за период от 2 години за неизпълнени разпореждания“, каза още Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати