Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Възможно е да има още обвинени от служителите на „Тад груп”

Закон и ред

Гешев: Възможно е да има още обвинени от служителите на „Тад груп”

Гешев: Възможно е да има още обвинени от служителите на Тад груп - Tribune.bg
Снимка:

Разследващите намерили 500 хил. пароли и 500 хил. имейли

Възможно е да има още обвинени от служителите на „Тад груп”, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев в интервю за NOVA.

След като името на фирмата беше свързано с хакерската атака срещу НАП и изтичането на данните на милиони българи, всички служители на „Тад груп” подадоха молби за напускане. „Напуснали са вероятно по лични причини, защото не се притесняват от нищо. Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители, ще се работи с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декрептиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ”, обясни Гешев.

В четвъртък Спецпрокуратурата повдигна обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП. Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Гешев обяви, че са установени 500 хил. пароли и 500 хил. имейли. „Това едва ли може да се впише в термина „законно” и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма. Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм”, добави заместник-главният прокурор.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

К.Анкова Агнешките глаеички отново се показаха от раЗградската бригада
26.07.2019 12:43 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати