Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев за манипулациите в системата за разпределение на делата: Това е срив в доверието към съда

Закон и ред

Гешев за манипулациите в системата за разпределение на делата: Това е срив в доверието към съда

Гешев за манипулациите в системата за разпределение на делата: Това е срив в доверието към съда - Tribune.bg
Снимка:

Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, казва главния прокурор

„Факт е, че тази система е убита. Това е срив върху доверието на съдебната власт.  Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората“. Това коментира пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

По-рано през седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата.

От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

Гешев подчерта, че това е важен казус и засяга десетки хиляди граждани, затова хората ще бъдат уведомени за резултатите, както и Европейската комисия, защото става дума за срок от пет години.

„Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015 като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари“.

По думите на Иван Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната.

„Тази криза е възможност да отсеем зърното от плявата, да изчезне пяната, да излезем по-обединени. Ако използваме кризата като стимул, можем да излезем по-силни и по-добри от нея“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Сорсоиди То и затова Сорсоидният Пинокио настоява за електронно гласуване,даже и през интернет да могат да гласували - братя Галеви , може и Божков или пък избягалата банкерка Веска Меджиева (създадена от проваления финансист Румен Гечев) Ей тази същата фирма прати Рада Дълбоката е Европарламента! Абе Лозан Панов и Черния лебед дали са дали някой левче в подкрепа на болниците?
05.04.2020 21:21 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети