Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. В Групата по наблюдение в ЛИБЕ имат от месец информацията за експертизата на снимките

Закон и ред

В Групата по наблюдение в ЛИБЕ имат от месец информацията за експертизата на снимките

В Групата по наблюдение в ЛИБЕ имат от месец информацията за експертизата на снимките - Tribune.bg
Снимка:

Главния прокурор Иван Гешев беше изслушан на заседание на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в парламента. Повод стана съобщението, изчетено от евродепутат, че петорна експертиза е показала, че снимките с кюлчета в спалнята на Бойко Борисов са манипулирани.

От Европарламента: Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани, доказва го петорна експертиза

Йорданова разбрала за манипулираните снимки на Борисов от медиите, МП не разполагало с експертизата

„Не става въпрос за инцидентна кореспонденция и взаимодействие, а за лични срещи в България и Европейския парламент, за изискана или изпращана писмена информация по много въпроси. Комуникацията с Европейския парламент е доста интензивна и дълга. За мен е изненада, че някои се изненадват от това“, заяви Гешев.

Той отхвърли твърденията, че всичко е изпратено на един евродепутат – със същото становище от повече от месец разполагат и членовете на Групата по наблюдение в Комисията ЛИБЕ в Европейския парламент по въпросите на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

„Прочетох някъде, че българското общество не е информирано по такива казуси. Информацията е предоставена при стриктно спазване на закона и на определени принципи (чл.198 от НПК, Конституцията, на презумпцията за невиновност) и интересите на разследването“, каза той.

Гешев подчерта, че е в парламента защото иска да отговори на въпросите на депутатите, въпреки че не е извикан по надлежния ред.

„Според Конституционния съд /КС/ мога да бъда викан само в правна комисия на парламента, идвам в знак на уважение към депутатите“, обърна се към членовете на комисия „Антикорупция“ главният прокурор.

„Не виждам защо превратно се тълкува информацията“, констатира Иван Гешев. Той напомни, че българската прокуратура не е участник в политическия процес, но политиците могат да тълкуват действията ѝ според наличните данни.

Депутатът Тома Биков се поинтересува защо на днешното заседание няма поканени други евродепутати освен тези от ПЕС, както и поиска да се изясни на какво се намира, защото не е възможно провеждането на заседание на комисията, докато тече заседание на парламента.

„Има съмнение за корупция към Елена Йончева, взимала е пари директно от Цветан Василев, въпреки че е член на мониторинговата група за България“, напомни Тома Биков.

Колегата му от ДПС Александър Несторов заяви, че посочената тема от комисията „Антикорупция“ не е тема за изслушване на главния прокурор и те няма да участват в заседанието.

„Ако може вътрешните проблеми на ЕП да не се разискват в българския парламент. Разбирам, че иначе ще ви се счупи предизборната кампания, в която няма да има чекмеджета и кюлчета“, отбеляза Биков.

В хода на дискусията Константин Бачийски от ПП се поинтересува има ли връзка между парите и кюлчетата на снимките от нощното щкафче на премиера Борисов със ставащото на „Капитан Андреево“, както и установено ли е лицето, направило снимките.

„Искрено съм объркан от въпроса. Не съм служител на ДАНС, Разузнаването, не мога да ви кажа какво се случва на това КГПП. Препоръчвам ви книжката какво може и какво не главният прокурор. Главният прокурор не може да дава информация по конкретни досъдебни производства“, подчерта Иван Гешев.

Депутатът от ДБ Атанас Славов обвини висшия магистрат в юридически еквилибристики, с които се измъква да даде отговор.

„Общи шикалкавения. Конституцията не ви пречи да давате отговор по конкретни дела“, настоя Славов.

Последва реплика от депутата Тома Биков, който поиска да разбере има ли снимки за кола „Фолксваген голф“, влизала в МС за доставка на пици със специални субстанции.

„Проверявате ли дали в сградата на МС са влизали криминално проявени лица и носили ли са забранени субстанции“, обърна се към главния прокурор депутатът от ГЕРБ.

„Прилича ми на политически диспут, няма как да отговоря юридически. Нищо не е по темата“, изтъкна Гешев. Последва въпрос от социалиста проф. Румен Гечев кой е злепоставил българският министър-председател. Главният прокурор отклони и това питане с мотива, че това е политическо питане, както и че разследването се прави от изпълнителната власт, а именно МВР.

„Васил Божков е, бе, Румене!“, отговори на червения депутат Тома Биков.

Последва въпрос и от Антоанета Цонева от ДБ, която настоя за отговор дали главният прокурор  ще си подаде оставка.

„Не, няма да си подам оставка, няма причина, а и се гордея със свършеното за две години. Не е хубаво да ме прекъсвате, въпрос е на първите 7 години. За пръв път бяха повдигнати обвинения и са подадени на съд действащи министри, замразени са 1.5 млрд. лв. За пръв път са повдигнати обвинения на хора, които някои считаха за недосегаеми“, аргументира се главният прокурор.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати