Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент в Брюксел

Закон и ред

Главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент в Брюксел

Главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент в Брюксел - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор Иван Гешев ще посети Европейския парламент/ЕП/ в Брюксел тази седмица и ще проведе срещи с представители на няколко комисии и членове на различни политически групи на Европарламента, съобщава Епицентър.

Посещението на главния прокурор става броени дни след разкритията за готвен заговор за дискредитиране и елиминиране на самия Иван Гешев, както и за отстраняване и на други магистрати и полицейски началници.

Прокуратурта твърди, че автори на заговора са олигарси, известен криминален бос от Прехода, водещи политически партии и журналисти. В презентацията, представена от държавното обвинение миналия четвъртък, съдържаща записи на телефонни разговори, имаше и такъв, в който Красимир Каменов, по-известен с прякора си „Къро“, казва на негов приближен, че са подготвили сигнал от евродепутат срещу Гешев.

Очаква се главният прокурор да повдигне пред евродепутатите въпроса за политическите атаки срещу съдебната власт и персоналния натиск за неговото отстраняване.

Става дума за законопроекта за промяна на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, предложен от служебния правосъден министър Крум Зарков, предвиждащ улеснена процедура за разследване и отстраняване на главния прокурор, което противоречи на Конституцията и нарушава един от основните принципи на Европейския съюз – върховенството на правото. Миналата седмица главният прокурор задочно попита министър Зарков – кой е автор на законопроекта и дали той не е писан извън правосъдното министерство.

Български евродепутати очакват в белгийската столица главният прокурор да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона. Още повече, че темата бе водеща при визитата на Иван Гешев във Вашингтон в края на януари.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Иван Гешев
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети