Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Готови са новите правила за конвоиране на задържани

Закон и ред

Готови са новите правила за конвоиране на задържани

Готови са новите правила за конвоиране на задържани - Tribune.bg
Снимка:

Чакат се становища на три институции

Новите правила за условията и реда за конвоиране на задържани лица са готови. Работната група, която беше създадена със заповед на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), е готова с разработването на текстовете.

Проектът е изпратен за становища до Върховна касационна прокуратура, Върховен касационен съд и Върховен административен съд. След получаването на компетентните становища, Правилата ще бъдат утвърдени, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Миналата седмица за готвените промени съобщи и.д. директорът на ГДИН Васил Миладинов. Очаква се новите правила да включват специална оценка на риска при определяне на мерките за сигурност по време на конвоиране.

В действащия Закон за изпълнение на наказанията и задържането под стража има общо задължение, че мерките за сигурност трябва да бъдат определяни за всеки отделен случай след оценка на риска. Според Миладинов обаче правилата се прилагали към всички, независимо от оценката им на риск. "В повечето от затворите има правила за т.нар. външни постове, такива са болниците. Тези правила са такива и са изпълнявани за всички, независимо кой какъв е", обясни той.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Има ли фактор, който разколебава доверието ви в честността на вота и изборните резултати?
Покажи резултати Скрий резултати