Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. И двама руски дипломати в шпионската афера, МВнР ги обяви за персона нон грата (ОБНОВЕНА)

Закон и ред

И двама руски дипломати в шпионската афера, МВнР ги обяви за персона нон грата (ОБНОВЕНА)

Снимка:

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения от двама граждани на Руската федерация, съобщиха от прокуратурата.

По сигнал на Държавна агенция "Национална сигурност" са образувани досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 104, ал. 1 и чл. 109 от НК. В хода на разследването е установено, че двама граждани на Руската федерация са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, уточняват от прокуратурата.

Установено е още, че двамата руски граждани се ползват с дипломатически имунитет, съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

В тази връзка, на 22 март 2021 г., главният прокурор Иван Гешев уведоми официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията.

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство. 

„Решението на българското външно министерство да експулсира руски дипломати от страната е неоснователно“, съобщиха за ТАСС от руското посолство в София. Те поясниха, че Москва си запазва правото на ответни действия.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още