Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокурор си направи отвод след думи на Петков, образувано е дело срещу министър

Закон и ред

Прокурор си направи отвод след думи на Петков, образувано е дело срещу министър

Прокурор си направи отвод след думи на Петков, образувано е дело срещу министър - Tribune.bg
Снимка:

Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона, заявяват от спецпрокуратурата

Специализиранта прокуратура е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в. гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага. От данните на специализираното обвинение става ясно, че от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 от НК.

Специализирана прокуратура потвърждава, че е получила различни сигнали, съдържащи сериозни твърдения за извършени нарушения на служебните задължения, по отношение на висши публични служители.

Що се отнася до показаните днес в тв ефир документи от вътрешния министър Бойко Рашков, ако те са автентични, то те са били придобити чрез нерегламентиран достъп на неизвестно до момента лице в информационната база данни на ПРБ.

„Разгласяването на информацията е станало без разрешение от наблюдаващия прокурор, в нарушение на чл. 198 от НПК. Специализирана прокуратура не може да потвърди достоверността на представения документ от министъра на вътрешните работи.“ Заявиха от спецпрокуратурата.

От сепцпрокуратурата определиха вчерашното изказване на премиера Кирил Петков„Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие.“, като нарушение на принципна на разделението на властите в България.

„Според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ има следното значение: „Крайно неприлична, нередна или непочтена проява, постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение“. Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона.“, заявяват от спецпрокуратурата.      

Днес наблюдаващият прокурор е  депозирал отвода си във връзка с политическите квалификации и огласяване на името му.

„Той възприема това като упражняване на политически натиск върху работата му по разследването.“, казват още от обвинението.

От спецпрокуратурата са категорични, че на този етап няма да бъдат оповестявани повече данни, за да не се застраши изходът на разследването и разкриването на обективната истина. Допълнителна информация ще бъде оповестена публично, когато това е възможно, като това ще бъде направено активно с позиция от страна на Специализирана прокуратура, допълват още оттам.  

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати