Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Инспекторатът към ВСС няма да проверява съдия Миталов

Закон и ред

Инспекторатът към ВСС няма да проверява съдия Миталов

Снимка:

Не са установени нарушения по делото, в което съдията пусна Николай Малинов да пътува до Русия, сочи предварителна проверка

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) няма да извърши проверка на съдия Андон Миталов, става ясно от съобщение на съдебния орган. ИВСС беше сезиран от бившия главен прокурор Сотир Цацаров , след като пусна обвинения в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия, където получи награда лично от президента Владимир Путин.

ИВСС е бил сезиран от главния прокурор с искане за проверка на организацията по образуването, движението и приключването на дело на Специализирания наказателен съд, по което съдия Миталов е разрешил на обвиняемото лице да напусне пределите на страната.

По сигнала е извършено предварително проучване от инспектор от ИВСС, който е приел, че няма основание за образуване на проверка по случая, доколкото не са установени нарушения, посочват от ИВСС.

В сигнала главният прокурор е поискал по същество от ИВСС да се произнесе по правилността на постановения съдебен акт, доколкото съдията е разрешил на обвиняемото лице да напусне страната, без преди такова разрешение да е поискано от прокурор и същият да е отказал да разреши напускането. ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка, посочват още от съдебния орган.

Други сигнали по отношение на съдия Миталов не са постъпвали в Инспектората.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема