Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Иван Гешев остава главен прокурор, ВСС каза „не” на предсрочното му освобождаване

Закон и ред

Иван Гешев остава главен прокурор, ВСС каза „не” на предсрочното му освобождаване

Иван Гешев остава главен прокурор, ВСС каза не на предсрочното му освобождаване - Tribune.bg
Снимка:

ВСС каза „не” на предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. 19 магистрати участваха в дебатите. При гласуването Иван Гешев не взе участие.

„За” гласуваха единствено Олга Керелска и Атанаска Дишева от съдийската колегия, които са сочени за изключително близки до бившия шеф на ВКС Лозан Панов.

Всички останали 16 членове на ВСС гласуваха „против“ предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

„Не членовете на ВСС трябва да се срамуват, а определени политици, които се възползваха от конституционна процедура”, заяви Гешев преди вота. „Не знам какво ще е решението. Знам какви ще са реакциите. Ако ме отстранят, г-жа Йорданова ще каже: „Демокрацията възтържествува". Ако не: „ВСС не посмя да го освободи”. Тази процедура има само политическа цел. И може би пиар. Не вярвам да се постигне политическата цел. Защото трябва първо да се попрочете”, заяви Гешев.

В своите становища след разгледаните 9 точки членовете на ВСС бяха категорични, че в мотивите изложени от Надежда Йорданова се съдържат само предположения и нито едно доказателство или факт за нарушения от страна на Иван Гешев. Болшинството магистрати бяха на мнение, че проведената процедура е изключително важна, прецедент за правосъдната система, но и обидна заради внесените мотиви от правосъдната министърка Надежда Йорданова. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати