Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Гешев: Закриването на специализираните звена ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос

Закон и ред

Гешев: Закриването на специализираните звена ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос

Гешев: Закриването на специализираните звена ще доведе до юридическа катастрофа и правен хаос - Tribune.bg
Снимка:

Ако това ще реши всички проблеми в държавата, мога и сам да се откажа от охраната си, категоричен бе главният прокурор

„Ние имаме дълга традиция да унищожаваме работещи структури. После се чудим защо не се случват нещата. Някои наричат това реформа. За мен и за колегите от прокуратурата реформа е подобряване на нещо работещо. Аз смятам, че специализираните структури – Специализираната прокуратура и Специализираният съд, са едни от най-добрите, да не кажа най-добрите работещи прокуратури в страната и те го доказват с резултатите си. Не резултатите, които виждаме в медийното пространство, а резултати и признания, които има от европейските ни партньори. От всички европейски прокуратури се получават благодарности за съвместната ни работа, от Еurojust, от Европейската комисия. Те постигнаха много неща и мога да кажа съвсем откровено на колегите, които работят там, че могат да се гордеят с работата си независимо какъв ще бъде крайният резултат от тези законодателни идеи, които според мен и Прокуратурата ще доведат до една юридическа катастрофа и правен хаос“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във връзка с предложенията да се закрият Специализираната прокуратура и Специализираният съд.

Той пристигна в Народното събрание за Комисията по правни въпроси.

По думите му жертвата на тази катастрофа ще бъдат българските граждани.

„Цената, която ще се плати е в няколко насоки – бум на престъпността и то най-вече на организираната престъпност до нива от 90-те години. Ще доведе до затрудняване на работата на Европейската прокуратура, защото Специализираният съд и Специализираното следствие разследват дела на Европейската прокуратура, ще доведе до затрудняване на цялостната работа на прокуратурата, защото се извършват не само промени в посока закриване на съд, безпрецедентно в новата ни история се закрива съд с определен профил, ще създаде цялостно затруднение в борбата срещу престъпността, в работата на прокуратурата. Има неща, които просто не съм виждал като законодателни идеи“, заяви Иван Гешев.

По думите му, за да се синхронизира всичко, трябва да се променят още 20-30 закона. Освен това зaкривaнeтo нa cпeцcъдa и cпeцпрoкурaтурaтa щe дoвeдe дo прeкрaтявaнe и нa дeлaтa, кoитo ce вoдят в мoмeнтa, включитeлнo и нa дeлoтo зa aтeнтaтa в Caрaфoвo, кoeтo щe дoвeдe дo рeaкция oт Eврoпa.

„Правенето на законодателство на коляно ще доведе до резултатите, които ви казах – проблеми с организираната престъпност, проблеми с противодействието на тероризма, проблеми в някаква степен и с корупцията по високите етажи. Единственият печеливш от цялата ситуация ще бъде организираната престъпност, изобщо престъпността, мафията, защото освен всичко друго това ще доведе до унищожаване на делата, а всички са в съдебна фаза и вие знаете, да речем на един широк кръг хора, които бяха недосегаеми и никога не бяха привлечени към наказателна отговорност. В момента те са предадени на съд“, категоричен бе главният прокурор.

Според Гешев се връщаме към комунистическата прокуратура.

„Тeкcтoвeтe, кoитo ce въвeждaт, прoтивoрeчaт нa бългaрcкaтa кoнcтитуция. Cигурeн cъм, чe aкo ce приeмaт, тe щe cтигнaт дo Кoнcтитуциoнния cъд. Oттук нaтaтък прoкурaтурaтa нямa oтгoвoрнocт. Aкo тeзи нeщa ce приeмaт, някoй трябвa дa нocи oтгoвoрнocт и тoвa нямa дa e бългaрcкaтa прoкурaтурa“, oтceчe Ивaн Гeшeв.

Пo думитe му пo нaчинa, пo кoйтo ca зaпиcaни прoмeнитe, пoвeчeтo oт дeлaтa щe зaпoчнaт oт caмoтo нaчaлo.

Той коментира и приетия на първо четене след скандали в пленарна зала законопроект за промени в Закона на НСО.

„Aкo нaй-вaжният въпрoc в държaвaтa e дa нe ce oхрaнявa глaвният прoкурoр и aкo иcкaмe дa cмe eдинcтвeнaтa държaвa в EC, в кoятo нe ce oхрaнявa глaвният прoкурoр, нeкa гo нaпрaвят. Това е решение на Народното събрание, аз нe сe притecнявaм. Казах, че никой не ме е карал да се кандидатирам за главен прокурор. Това не е тема. Ако това ще реши всички проблеми в държавата и българските граждани ще са спокойни и богати, за мен не е проблем, мога и сам да се откажа от охраната си“, категоричен бе Ивaн Гeшeв.

По отношение на  информацията, изнесена от Тошко Йорданов и Николай Хаджигенов, че има сигнал за заплаха за убийство на председателя на парламента Ива Митева главният прокурор заяви: „Нека компетентните органи да си свършат работата“, добави главният прокурор. До момента в прокуратурата не е постъпил такъв сигнал от МВР“, каза Иван Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати