Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Конституционният съд ще разгледа казуса с гражданството на Петков

Закон и ред

Конституционният съд ще разгледа казуса с гражданството на Петков

Снимка:

Конституционният съд ще допусне за разглеждане казуса с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков. Магистратите ще поискат и съдействие по изясняване на случая от Министерството на външните работи и от други засегнати институции.

Делото по допустимост беше образувано по искане на 55 депутати от ГЕРБ-СДС в настоящия парламент. Докладчик по него е съдия Таня Райковска.

Според основния закон за депутати и министри могат да бъдат назначавани само български граждани. Според народните представители от ГЕРБ-СДС при назначаване на служебното правителство на 12 май т.г. Кирил Петков е бил с двойно гражданство.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова публикува във фейсбук справка от статуса на Петков. По думите ѝ след проверка на заявлението на служебния министър излиза, че документите за отказ от канадско гражданство не са подадени на 21 април 2021 година, както той твърди, а едва на 19 август 2021 година.

Кирил Петков контрира твърденията и разпространи копие от волеизявлението си за отказ от канадско гражданство, подадено на 21 април. Той добави, че е получил потвърждение, че не е гражданин на Канада. Ако допусне делото, вероятно Конституционният съд ще попита Канада бил ли е Петков неин гражданин през май тази година. В началото на 90-те години на миналия век Конституционният съд разглежда подобен случай с двойно гражданство на тогавашния лидер на Българския бизнес блок Жорж Ганчев. Тогава съдиите се обърнаха с въпрос и към посолството на САЩ в България.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още