Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Кристиян Бойков продал хакната фирмена база данни за 15 000 лв. на конкурент

Закон и ред

Кристиян Бойков продал хакната фирмена база данни за 15 000 лв. на конкурент

Кристиян Бойков продал хакната фирмена база данни за 15 000 лв. на конкурент - Tribune.bg
Снимка:

Хакерът се похвалил пред колеги, че има информация за всички автомобили в България и техните собственици

15 000 лв. взел Кристиян Бойков от бизнесмен, за да му продаде база данни на фирма, с която били в конкуренция. Младежът съобщил новината на колегите си от „ТАД Груп”, заливайки се от смях. Това стана ясно от разпити, които прокуратурата разпространи в петък, съобщава „24 часа“.

Един от колегите на Кристиян дори хакнал сайт по заръка на Бойков. Случката се разиграла след лъжа, че фирмата ще става клиент на „ТАД Груп”.

„Той буквално ми каза, че говорил със собственика на „А”. Това стана през април 2019 г., не помня точната дата. Тогава намерих уязвимост, без да ползвам готови програми, а с ръчно претърсване. След това в личен чат пратих линк на Кристиян. После не знам той какво е направил с уязвимостта. Същия следобед, когато Иван Тодоров дойде в офиса ни, Кристиян му съобщи и на него, че съм хакнал сайта на „А”. Тогава се усъмних, че той ме е излъгал, че „А” ще станат наш клиент. По-късно проверих в системата на фирмата ни и видях, че наистина няма сключен договор с тях”, разказва младежът.

Оттогава той станал много по-внимателен към нещата, които Бойков му подавал.

Бойков дори държал външен харддиск, на който имало 500 гигабайта източени бази данни на клиенти и хакнати фирми. От контрагентите на „ТАД Груп” копирал информацията, без да им казва и да има това право.

„Спомням си, че имаше имена, презимена, дати на раждания, ЕГН-та, имейли, айпи адреси”, посочва колегата на Кристиян. Той разгледал съдържанието, но в присъствието на Бойков.

Няколко дни по-късно 20-годишният пловдивчанин му се похвалил, че е ударил голяма база данни.

„Съдържаща регистрационните номера на много автомобили, както и лични данни на техните собственици – имена, ЕГН-та, имейли. Кристиян ми каза, че ги държи на много сигурно второ място и има информация за всички автомобили в България и техните собственици”, описва информацията свидетелят.

„Иван Тодоров и Кристиян имаха специални отношения, повече от просто шеф и служител”, посочват колегите на двамата. Те измислили схемата с хакването на фирми, които после да ги наемат.

Всеки удар се правел след съгласието на Тодоров. Дори веднъж Бойков казал, че може да удари държавна институция, а шефът на „ТАД Груп” отвърнал: „Ми дай да ги видим какво имат”.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети