Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата оповести новите доказателства за хакерската атака срещу НАП

Закон и ред

Прокуратурата оповести новите доказателства за хакерската атака срещу НАП

Прокуратурата оповести новите доказателства за хакерската атака срещу НАП - Tribune.bg
Снимка:

За втори път от държавното обвинение публикуват доказателства по случая, засегнал милиони български граждани

Прокуратурата публикува нови доказателства за хакерската атака срещу НАП. Според прокуратурата извършител на хакерското копиране на базата данни на НАП, както и на други бази, е Кристиян Бойков и по тази причина той е обвинен за тероризъм чрез компютърно престъпление с цел всяване на смут и страх сред обществото. Подбудители са били търговският директор на фирмата „ТАД Груп“ Янков, както и собственикът Иван Тодоров, твърдят от държавното обвинение.  

За втори път от държавното обвинение публикуват доказателства по случая, засегнал милиони български граждани.

Шокиращи разкрития: Прокуратурата показа доказателствата срещу ТАД груп (СНИМКИ)

Публикуваните сега данни са свързани с разпити, застрахователни дружества, чат, както и справка от чат приложение „Telegram“.

Вчера Апелативният спецсъд промени мярката за неотклонение на шефа на „ТАД Груп“ Иван Тодоров от парична гаранция на „задържане под стража“.

По време на гледането на мярката  Апелативната специализирана прокуратура е представила и новите доказателства - протоколи от разпити на свидетели, експертни справки, както и други документи, имащи пряко отношение към предмета на доказване.

„Извършеното престъпление разкрива изключително висока степен на обществена опасност предвид настъпилите вредни последици и други отегчаващи обстоятелства. От сървърите на НАП са източени личните данни на над пет милиона български граждани, а в общодостъпен сайт във файл „NE SE CHISTIIIIIII“ са събрани данни за 2099 лица, заемащи висши държавни длъжности /три имена, ЕГН и заемана длъжност/. Засегната е информационната сигурност на десетки търговски дружества и държавни органи“, се посочва в съобщението на Спецпрокуратурата.  

„В съответствие с чл.41, ал.2 от КРБ, Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права. Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес. Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура ще спазват, както и до момента презумпцията за невиновност и няма да оповестяват информация, която би застрашила хода на наказателното производство.  Водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес. Българските граждани имат право да знаят“. Посочват от държавното обвинение.

 

 

 


Коментари (1)

Бай.... Абе що ви не..... И НАП и бездарни журналя що занимавате народа с глупости какво сте си забърксли оправяите си го
11.08.2019 13:01 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати