Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. МВнР: Руският дипломат, разследван за шпионаж, е напуснал България

Закон и ред

МВнР: Руският дипломат, разследван за шпионаж, е напуснал България

МВнР: Руският дипломат, разследван за шпионаж, е напуснал България - Tribune.bg
Снимка:

Дипломатът беше обявен за персона нон грата преди дни

Руският дипломат, който трябваше да напусне територията на България в срок от 24 часа, е отпътувал с директен полет за Москва заедно със своето семейство, съобщиха от Министерството на външните работи.

В края на миналата седмица в МВнР е била проведена среща по повод на разследвания дипломат. От българска страна е било поискано той да напусне страната в рамките на 72 часа. Три дни по-късно стана ясно, че дипломатът все още е в България. Тогава руският посланик е бил поканен в МВнР, където му е връчена нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България.

От Прокуратурата съобщиха, че близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО. Става въпрос за първи секретар в Посолството на Руската Федерация в София. Наказателното производство срещу руския гражданин е спряно. Причината е, че той има имунитет.

Същевременно, поради отрицателно становище на една от институциите, която съгласува издаването на дългосрочни визи за дипломати, няма да бъде издадена такава на руски гражданин, намиращ се в момента в Русия, на когото му предстоеше да поеме поста „аташе по въпросите на отбраната“ в руското посолство в София. От МВнР уточняват, че това не е процедура по обявяване за персона нон грата. За решението е уведомена руската страна.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети