Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Обвиниха Николай Малинов в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Закон и ред

Обвиниха Николай Малинов в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България

Обвиниха Николай Малинов в шпионаж, Решетников със забрана да влиза в България - Tribune.bg
Снимка:

От прокуратурата съобщиха и за чести срещу между Малинов, Малофеев и Решетников

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен в шпионаж. "Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин“, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В хода на разследване е установена схема за изпиране на пари. Прокуратурата възложи на ДАНС проверки и по линията на трансфер на финансови средства от лица, ръководители на чужди организации, които имат интереси в политическия живот на страната. Финансирани са мероприятия, които пряко засягат националната сигурност и касаят външната политика, обясни главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му има доказателства за прякото участие на задържания български гражданин Николай Маринов. След като му е повдигнато обвинение, му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 50 хил. лв. Има и забрана да напуска пределите на страната.

Чуждите организации, на които той е бил в услуга, са в Руската федерация, сред тях е Руски институт за стратегически изследвания на Леонид Решетников и „Двуглав орел“. На пенсионираният руски генерал Леонид Решетников е наложена забрана да влиза в България в срок от 10 години. Забраната е наложена от ДАНС, допълни Цацаров.

В Брезник, Перник и София са проведени 11 претърсвания на имоти и са иззети компютри, мобилни телефони, документи, които имат пряко отношение с престъплението, за което е обвинен Малинов. Намерен е документ, докладна записка, изготвена от Малинов, от която става ясна неговата дейност, допълни Гешев.

В докладната се посочвало какво трябва да се направи, за да промени България своята геополитическа насоченост – от ЕС към Русия. Посочена е основна цел –„ геополитическа преориентация“. За целта са отбелязани 5 направления – дейност на неправителствен сектор, създаване на интернет сайт и телевизионен канал, създаване на аналитичен център, създаване на партия. Отбелязано е, че влиянието трябва да е тайно, а не явно. Посочена е нуждата от инвестиции, за да се постигнат целите. Малинов заявява, че е постигната договореност за прехвърляне на активи във Виваком. Малинов е заявил, че Дунарит и Авионамс са авторитетни предприятия. В областта на медиите той посочва телевизионната група, в която членува и ТВ7. Малинов посочва, че за съжаление не му се е отдало да овладее компанията и държавата не е позволила това.

По делото са събрани данни, че милиони евро са постъпили в сметка на Малинов от компания, близка до кремълския олигарх Константин Малофеев, с цел придобиване на медии в България. Целта била работа по отношение на геополитическа преориентация на България.

Има данни, че се е искало придобиване на контрол над оръжейния завод „Дунарит“ от Емко ООД. Споменат е Емилиян Гебрев, Цветан Василев и Малофеев.

Съвместни бизнес планове издават връзката Малинов-Цветан Василев и Малофеев. Малинов нееднократно пътува до Руската федерация и предоставя информация на Решетников и Малофеев, получава задачи и средства, а парите се използват включително за лични цели. Над 30 са пътуванията на Николай Малинов за 3 години.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Обвинение Незабавно да арестуват и проф.Станилов, както и цялата АтАка, те са близки приятели с Решетников.
10.09.2019 16:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети