Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Семов дебютира като конституционен съдия – докладчик е по искане на президента

Закон и ред

Семов дебютира като конституционен съдия – докладчик е по искане на президента

Семов дебютира като конституционен съдия – докладчик е по искане на президента - Tribune.bg
Снимка:

Съдията е от квотата именно на Румен Радев

Първото дело на наскоро встъпилия в длъжност в Конституционния съд (КС) Атанас Семов ще бъде не кое да е, а дело № 15/2018 г., образуваното по искането на президента Румен Радев срещу част от промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Това става ясно от съобщение на сайта КС.

Атанас Семов влезе в Конституционния съд именно от квотата на президента Румен Радев.

На 27 ноември Радев сезира КС с искане да бъдат обявени за противоконституционни промените в закона, които касаят прекратяване на правоотношенията с висши държавни служители, както и въвеждането на по-високи данъци за имоти в населени места от Списъка на курортите в България.

Това е втори опит на Румен Радев да спре закона, като преди това той наложи вето върху промените, основно заради промените в данъците на старите автомобили. Парламентът преодоля ветото.

Според закона председателят на КС с разпореждане образува делото, определя съдия-докладчик и датата за разглеждането му. Заинтересуваните институции се уведомяват за образуването на делото, като се определя срок за представяне на писмени становища и доказателства. Когато прецени, че събраните доказателства са достатъчни, съдът се произнася с решение в двумесечен срок.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати