Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Правосъдният министър се срамувал от обвиненията на САЩ за корупция в съдебната ни система

Закон и ред

Правосъдният министър се срамувал от обвиненията на САЩ за корупция в съдебната ни система

Снимка:

Има недоразследвани факти и обстоятелства, които партньори ни казват да проверим, посочи Данаил Кирилов

Министър Данаил Кирилов се срамува от обвиненията на САЩ за корупция в съдебната ни система, в частност от изявлението на американския държавен секретар Майк Помпейо за съдия Андон Миталов, стана ясно на парламентарен контрол.

„Нямам нищо против съдия Миталов, не го познавам. Разбрах за съществуването на този съдия след изявлението на държавния секретар на САЩ. Но е крайно време не само външните ни партньори, но и ние да разберем, че има корупция в съдебната система. Че сред тези, на които ние с всички средства им охраняваме и отбраняваме независимостта, има и такива, които злоупотребяват с дадените им правомощия“, подчерта правосъдният министър Данаил Кирилов.

По въпроса за съдия Андон Миталов, магистратът който пусна обвинения в шпионаж лидер на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва, Кирилов посочи, че е искал да се провери всичко по казуса с решението за Малинов и защо съдията е посочен от Държавния департамент на САЩ като замесен в "сериозна корупция".

„Има недоразследвани факти и обстоятелства, които партньори ни казват да ги разследваме, посочи правосъдният министър и допълни, че на 12 март е поканен за изслушване от дисциплинарния състав, който ще решава дали да наказва Миталов.

Той бе обвинен от червения депутат Георги Гьоков, че по този случай е действал като "слон в стъкларски магазин".

„Не смятам, че изпълнението на мое конституционно правомощие е било пристрастно или като "слон в стъкларски магазин". Няма да ви обяснявам фактологията по внасянето на искането, очевидно тя не ви интересува, а въпросът ви е политически, кой ви го написа“, попита в отговор Кирилов и се обърна към червените депутати с думите, че винаги могат да искат оставката му в рамките на този парламент.

Министърът обясни, че по указания на съдийската колегия той спазва и прилага член 313 от Закона за съдебната власт, според който не може да разпространява факти и доказателства във връзка с дисциплинарното производство, след като то е образувано, до момента, до който се постанови окончателно решение.

„След внасяне на първоначалното ми искане за отстраняване на съдия Миталов смятам, че беше сериозен успех това, че имах възможност и изисках да се запозная с книжата, събрани от Инспектората. Той не е осъществявал пълна цялостна проверка, която да е окончателна, както ако беше съдебен акт със сила на присъда. И съдийската колегия може наново да обсъди всички събрани доказателства“, допълни Кирилов. Министърът посочи, че на 12 март е поканен на изслушване в дисциплинарния състав и му предстои да прецени дали да се яви, каква позиция да има, да иска ли доказателства.

"Главната ми цел беше да върна топката в полето на съдебната власт. Да се проверят самите съдии каква е била дейността по образуване, насрочване, разпределение на това дело. Защо то е породило такъв сериозен международен отзвук. Забележете, че има недоразследвани факти и обстоятелства, които наши партньори от чужбина ни казват: Разследвайте ги, нали сте правова държава", изтъкна още министърът.

 Той призова да се изчака приключи проверката, защото гледал на нея като на шанс да се разследват фактите и обстоятелствата.

"Съдийска колигия е гласувала и образувала дисциплинарно производство. Значи с гласуване е приела, че исканията ми са релевантни до такава степен, че да се проведе едно дисциплинарно производство. То може да приключи с положителен резултат за г-н Миталов или със съвсем друго дисциплинарно наказание, може да   приключи и с налагане на някакъв вид дисциплинарно наказание, но нека съдиите, дисциплинарният състав да проведат това разследване", заяви министърът. Той отново се обърна към лявата част на пленарна зала.

„Вие защо го пазите този съдия, в закона е дадена тази възможност“, попита Кирилов депутатите от БСП.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема