Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Преди година: Шефът на Кристиян обяснява надълго за нов вид хакерско изнудване

Закон и ред

Преди година: Шефът на Кристиян обяснява надълго за нов вид хакерско изнудване

Преди година: Шефът на Кристиян обяснява надълго за нов вид хакерско изнудване - Tribune.bg
Снимка:

Целта била лични данни на потребители, исканите откупи до 20 000 лв., за да не кажат, че си хакнат

Още преди година от фирмата, работодател на обвинения за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков, са разказала надълго за нов вид рекет. Бизнесът бил изнудван по нова схема „рансъмхак“. Средни и големи български фирми били атакувани от хакери. Изтегляли се лични данни на потребителите или клиентите на дадена компания и се иска откуп. Този път обаче той не е за декриптиране на файловете с данните, а за да не бъде оповестен пробивът публично, разказва тогава Иван Тодоров собственик на ТАД Груп, цитиран от technews.bg. Исканите суми варирали от 1000 до 20 000 лв., а глобите, които според еврорегламента заплашват фирмите, са в размер на 4% от оборота за предходната година или до 20 млн. евро.

Парадоксално – година по-късно името на фирмата се спомена успоредно с обвинение за киберрекет. „Фирмата, в която Бойков работи, се занимава с киберрекет. Дали цялата фирма или отделни хора – това е водеща версия, по която се работи“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНТ вчера сутринта. Няколко часа по-късно антимафиотите влязоха във фирмата.

„Ако в началния етап на разследването сме считали, че лицето, което е обвинено до настоящия момент – Кристиян Бойков, е единственият извършител на компютърно престъпление, вече имаме достатъчно основания да считаме, че той не е сам. Атаката може да се тълкува като политическа, бизнес-корпоративна, зависи от базата данни, с които разполагате, от базата данни, които са добити нелегално, и от целите, за които се използват“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Служители на ГДБОП снощи извършваха претърсвания и описи на документи и компютърна техника, които да бъдат приложени като доказателство към делото за източването на базата данни на НАП.

Беше задържан търговският директор на фирмата, който ще бъде разпитан днес и все още не е ясно ще му бъдат ли повдигнати обвинения или не. Собственикът на фирмата Тодоров е в Канада на годишен форум на верига ресторант, съобщи по-рано днес адвокат Георги Стефанов. От фирмата подозират атака от конкуренти. 

Междувременно разследването беше поето от Специализираната прокуратура. До момента по него работеше Софийска градска прокуратура. Бойков е с повдигнато обвинение за компютърно престъпление. Беше пуснат от ареста с прокурорска мярка „подписка“. Не е изключено обвинението и мярката му за неотклонение да бъдат изменени, ако се съберат нови доказателства и последва ново обвинение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети