Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Източени данни от НАП са пращани на сайта „Биволъ“

Закон и ред

Прокуратурата: Източени данни от НАП са пращани на сайта „Биволъ“

Прокуратурата: Източени данни от НАП са пращани на сайта Биволъ - Tribune.bg
Снимка:

Собственикът на „ТАД Груп“ не е съдействал по никакъв начин на разследването

Източени данни от НАП първоначално са предоставени на сайта „Биволъ“. Това е станало две седмици, преди да бъдат разпространени до други медии, заяви прокурор Евгения Станкова, завеждащ отдел „Антитероризъм“ в СП. По думите ѝ разследващите разполагат с данни, че са били копирани данни на хора на висши държавни длъжности, както и данни на хора от популярна игра. Преносът на информация ставал чрез таен чат със собственика на сайта "Биволъ", заяви Станкова. Чатът е бил разкрит при декриптирането на служебния лаптоп на обвиняемия програмист Кристиян Бойков, подвизавал се под псевдонима Криссс. По думите на Станкова има доказателства, че изтекли данни са разпращани и до Би Би Си и „Ройтерс“.

В близките часове ще започне и разглеждането на мярката за неотклонение на обвинения за подбудителство към кибертероризъм Иван Тодоров.

Делото най-вероятно ще се гледа при закрити врати, тъй като касае националната сигурност и това искане са направи от прокуратурата.

„Собственикът на „ТАД Груп“ не е съдействал по никакъв начин на разследването. Не е предоставил паролите на иззетите компютри", уточни тя. По думите ѝ служители на фирмата са казали по време на разпитите, че целенасочено се избират фирми, чиито данни да бъдат копирани.

„Налице е елементът, че се всява страх и паника в неограничен брой хора от обществото. Целта е да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството", допълни Станкова. По думите ѝ в момента дейността на НАП е затруднена, тъй като на ден се получават хиляди заявки от хора, които искат да проверят дали техните лични данни са изтекли.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

Ели Голяма грешка..! Явно е загазил здраво...! Жалко за младите хора които са загубили представа за отговорност..."Прокуратурата: Източени данни от НАП са пращани на собственика на сайта „Биволъ“
31.07.2019 13:43 / Отговор
Златко Това обяснява откъде рекетьорите от "Биволъ" разполагат с личните данни на техните медийни цели и жертви! Явно са направили връзка с кибер престъпниците от ТАД Груп, за да могат онези да разполагат с всякаква информация и по-качествено да изнудват своите жертви, за които правят измислени репортажи!
01.08.2019 13:14 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати