Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата не е знаела за едноличното решение на Петков да изгони руските дипломати

Закон и ред

Прокуратурата не е знаела за едноличното решение на Петков да изгони руските дипломати

Прокуратурата не е знаела за едноличното решение на Петков да изгони руските дипломати - Tribune.bg
Снимка:

Българската прокуратура не е знаела за едноличното решение на премиера да изгони 70 руски дипломати, съобщава „Епицентър.бг“, като се позовава на свои източници в държавното обвинение.

Главният прокурор Иван Гешев е разбрал това от медиите, както впрочем са разбрали и всички останали институции в държавата, включително и коалиционните партньори на - БСП и ДБ.

В прокуратурата не е изпратен никакъв сигнал за дейността на тези дипломати, няма документ, въз основа на който тя да разреши тяхното изгонване.

„Нищо не знаем, научихме от медиите, подозираме, че и ДАНС са научили от медиите“, казват от държавното обвинение.

От там припомниха, че в предишните случаи, когато са били експулсирани чужди дипломати, това е ставало след разработки, след решение на съда и чак тогава се взима такова решение. А сега няма никакъв сигнал нито от службите, нито от Външно министерство.

Българската прокуратура научи от медиите вчера, че от страната ни ще бъдат експулсирани 70 руски дипломати. Това съобщи пред Faktor.bg говорителят на държавното обвинение Сийка Милева. Тя бе категорична, че до този момент прокуратурата не разполага с никаква официална информация по горещия случай. Не са получавали и информация от специалните служби за несъвместима дейност от страна на въпросните дипломати срещу националната ни сигурност, допълни Милева.

Буди недоумение, че държавното обвинение е изолирано от подобна мащабна акция срещу руския шпионаж в страната. Според източници от службите не е задължително участието на прокуратурата в подобна операция. Но експерти отчитат като сериозен пропуск от институционална гледна точка, че не е свикано и проведено заседание на Съвета по сигурност, преди Кирил Петков да обяви решението.

Припомняме, че за решението на Кирил Петков, който се позовава на службите не бяха уведомени нито коалиционните партньори на ПП, нито самите депутати на премиера в оставка.

Президентът Румен Радев също заяви днес, че е научил от медиите и се надява да има солидни доказателства за твърденията на Петков. 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати