Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата: Нямаме заповеди за арест от МВР за „Хемус“, нямаме и конкретика

Закон и ред

Прокуратурата: Нямаме заповеди за арест от МВР за „Хемус“, нямаме и конкретика

Прокуратурата: Нямаме заповеди за арест от МВР за Хемус, нямаме и конкретика - Tribune.bg

Прокуратурата е получила съобщение от МВР, че е започнато досъдебно производство за строежа на автомагистрала „Хемус“, но в него няма за кои лица и кои дружества става дума, обясни административния ръководител на СГП Илиана Кирилова на брифинг по повод изнесените от Рашков данни за нарушения при строежа на АМ „Хемус” Тя поясни, че в съобщението се казва само, че става дума за пране на пари и данъчни престъпления без конкретика. 

„В материалите от МВР не намирам данни за задържани, няма заповед за арест за 24 часа. Възможно е те да дойдат по-късно, но ние нямаме и постановления за привличане на обвиняеми, затова няма и подведени под отговорност. Пратени са разпити на свидетели, протоколи за разпознаване и други. Нямаме данни и за извършени престъпления, може и да не сме получили данни още“, поясни тя.

„Докато в прокуратурата не пристигнат всички материали, обвинителите няма как да повдигнат обвинение или да се произнесат.

В Софийска градска прокуратура по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи от „Борба с организираната престъпност” за претърсване и изземване.

В съобщението до нас беше посочено, че е започнал досъдебно производство за данъчни измами и пране на пари. Установи се, че са извършени обиски на лица на различни адреси, което е единствената възможност за събирането на доказателства за извършено престъпление”, каза прокурор Кирилова.

Дежурен прокурор е изготвил искане до Софийския градски съд за одобрение на тези протоколи. С определение на съда са одобрени 23 протокола. Делото е върнато в Прокуратурата. Съставен е екип от 4 прокурори, които ще работят по случая с оглед на това, което е било изнесено на брифинга.

„Бяха изнесени доста факти, които на първо четене може да се направи предположение за престъпление, ние не сме получили от разследващите полицаи постановление за задържане и приличане на определено лице т. е при нас има разпити на свидетели, претърсвания, обиски и 2 протокола за разпознаване, но предложение за приличане на определено лице и докладвано до прокурора има ли данни за извършено престъпления – нямаме такова“, каза тя. Това е и причината да няма мярка за неотклонение.

Кирилова обясни, че разследващите полицаи били двама и изрази надежда прокуратурата да получи материалите и да се изясни има ли база за обвинение

„От брифинга схващам, че има данни, може би имат връзка с банката, от която твърдят, че са изнасяни пари в чували. Когато колегите го съберат, аз с удоволствие, ще ви поканя , за да ви покажа“, обясни Кирилова.  

„От брифинга схващам, че има данни, може би имат връзка с банката, от която твърдят, че са изнасяни пари в чували. Когато колегите го съберат, аз с удоволствие, ще ви поканя , за да ви покажа“, обясни шефката на СГП.  

По повод друга информация от брифинга на МВР, Кирилова обясни, че в СГП има още едно дело -  за безстопанственост на лица от „Автомагистрали“, АПИ и Министерството на регионалното развитие. 

Това дело е възложено на НСлС. По него са разпитани над 100 човека и е приобщена огромна документация, но още юни е събрана и е вече обект на анализ и прочит като в същото време са назначени две комплексни експертизи.

 


Последвайте ни в Google News

 

Автор

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети