Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Прокуратурата публикува разпит на обвиняем по делото срещу братя Бобокови

Закон и ред

Прокуратурата публикува разпит на обвиняем по делото срещу братя Бобокови

Прокуратурата публикува разпит на обвиняем по делото срещу братя Бобокови - Tribune.bg
Снимка:

Специализираната прокуратура публикува протокол от разпит на обвиняем по делото срещу братя Бобокови. Става въпрос за разпит от 2 юни на Васил Богданов, който е бил управител в Монбат рисайклинг.

От държавното обвинение посочват, че публикуват протокола „по повод тиражираните в медиите поредни неверни обстоятелства от защитници на обвиняеми и подсъдими лица, уронващи престижа на съдебната власт“. Освен това посочват, че е установена практиката прокуратурата да информира българското общество за дела с висок обществен интерес.

Прокуратурата на Република България счита, че в случая преобладаващ е общественият интерес за информиране на гражданското общество по досъдебни производства с висок обществен интерес. Противното би уронило престижа на съдебната власт, чието функциониране е един от стълбовете на правовата държава, неизменна част от която е и доверието на българските граждани в правоприлагащите органи, гласи съобщението на държавното обвинение.

ПРБ е твърдо решена да продължи политиката си за нулева толерантност към лица, за които има събрани доказателства за извършени престъпления, независимо от финансовите им възможности, социален статус и политическа принадлежност. Това е единственият начин да бъде повишено доверието в съдебната власт и оправдани дългогодишните очаквания на българските граждани.

Протоколът от публично съдебно заседание се публикува по реда на чл.198 от НПК с разрешение на наблюдаващите прокурори от Специализираната прокуратура.

От разпита става ясно, че има нарушения при складирането на боклука на площадка край Лом и Плевен.

В Лом са се съхранявали в нарушение няколко стотин тона отпадъци.  Направена е и проверка от РИОСВ-Монтана, която е установила нарушения.

„Информирахме лицето ■ има проблем там и че трябва да се реши този проблем, и ако не се реши няма да предоставяме отпадък на неговото дружество. Той се опита да разреши проблема на местно ниво. В един разговор ми спомена, че е разговарял няколко пъти с началничката на РИОСВ-Монтана, но че не могат да се разберат и ако е възможно аз да укажа някакво съдействие, тъй като тя през годините е била моя служителка и бяхме в доста близки отношения“, разказва свидетелят.

След като там вече не можело да се продължи със съхраняването, дейността на фирмата е преместена в Плевен.

„По неговите думи, там имаме пълна подкрепа на кмета, на областния управител, на шефа на РИОСВ. Всичко това е било благодарение на контактите на г-н П Б в МОСВ, включително и със зам. министър К“, посочва свидетелят.

Вижте протокола ТУК.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема