Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. 10 души са обвинени за схемата с отпадъците – включително зам.-министър Живков и братя Бобокови

Закон и ред

10 души са обвинени за схемата с отпадъците – включително зам.-министър Живков и братя Бобокови

10 души са обвинени за схемата с отпадъците – включително зам.-министър Живков и братя Бобокови - Tribune.bg
Снимка:

Прокуратурата иска задържане под стража на единия брат Бобоков, а за другия - парична гаранция от 1 млн. лв.

10 лица са привлечени като обвиняеми. От тях 7 за участие в престъпна група с користна цел и с участието на длъжностни лица. Спрямо един има обвинение и за управление на опасни отпадъци. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева след акцията  срещу група за нелегален внос и преработка на опасни отпадъци.  При акцията бе задържан и зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Още трима са привлечени като обвиняеми за данъчни престъпления, като са им определени мерки за неотклонение парична гаранция. Прокуратурата иска задържане под стража на единия брат Бобоков, а за другия - парична гаранция от 1 млн. лв.

На над 40 адреса са извършени разследвания, иззети са документи, договори, пълномощни, луксозни автомобили, ценни вещи.

„В жилището на А. Б. е иззета цветна снимка, на която са изписани на гърба ѝ имена на публични личности, някои убити през годините, срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева. От жилището на П.Б. са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и МРРБ, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления“, добави още Милева.

„Зам.-министърът е бил в близки отношения с братя Бобокови. Той е извършвал неправомерни действия, с които е подпомагал незаконната дейността на братя Бобокови за отпадъци“, заяви наблюдаващият прокурор Генка Брезашка. Дейността е била извършвана абсолютно фиктивно с дружества, финансирани от братя Бобокови и контролирани от тях.

Има данни, че зам.-министър Живков е оказвал натиск върху длъжностни лица в МОСВ и на директорите на регионалните инспекции за околната среда със заплахи с уволнения. Има и случаи на уволнени директори.

Сред обвинените е и директорът на регионалната Екоинспекция в Плевен. Той не е осъществявал контрол, но и с негово участие са извършвани фиктивни проверки на дружества и са описвани неверни обстоятелства в протоколите.

Част от фиктивни дружества, контролирани от Бобокови, не са имали нужния капацитет да извършат дейностите, за които са имали разрешения от МОСВ. При претърсванията са открити и печати на дружества в Италия, които са контролирани от българи.

„Изградена е верига от дружества, регистрирана в България и Италия, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна“, обясни прокурор Ангел Кънев и уточни, че българските и италианските власти си сътрудничат по разследването.

Той не изключва да се повдигнат обвинения и на други лица, включително и на длъжностни лица.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати