Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Пуснаха срещу „подписка“ задържания за хакерската атаката срещу НАП

Закон и ред

Пуснаха срещу „подписка“ задържания за хакерската атаката срещу НАП

Пуснаха срещу подписка задържания за хакерската атаката срещу НАП - Tribune.bg
Снимка:

Бойков неправомерно е копирал данни от сървър на НАП, но не от критичната инфраструктура

20-годишният Кристиян Бойков е пуснат от ареста с прокурорска мярка за неотклонение „подписка“. Това решение са взели обвинителите от Софийската градска прокуратура, които водят разследването срещу него за хакерската атака в системите на НАП и източването на лични данни. Бойков е с повдигнато обвинение за компютърно престъпление.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление, съобщават от прокуратурата.

Установено е, че Бойков неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата, обясняват от държавното обвинение.

Съобразени са данните за чистото съдебно минало на обвиняемия, добрите характеристични данни и младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагате на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78А от НК.

Бойков вече е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП.

Разследването по делото продължава.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати