Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдите

Закон и ред

Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдите

Рангелов: Ограничаване на съкратеното следствие може да забави присъдите - Tribune.bg
Снимка:

Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, коментира адвокатът

„Притеснявам се, че ако да кажем, след няколко дни бъде извършено тежко убийство, тогава близките на пострадалите вероятно след 5-6 години отново ще протестират за това, че наказанието твърде много се е забавило.“ Така адвокат Людмил Рангелов коментира пред БНТ темата за съкратеното съдебно следствие. Близки на жертви на тежки престъпления искат правната възможност за намаляване на присъдата, която се дава при самопризнания от извършителя, да отпадне. Правната комисия в парламента обсъди вчера предложенията за съкратено съдебно следствие при тежки престъпления и нанасяне на тежки телесни повреди.

Според адвокат Рангелов, ако съкратеното съдебно следствие отпадне, има съвсем реална възможност да станем свидетели отново на много дълги процеси.

„За да се стигне до истината трябва да се спазват определени процедури, те не са просто формални. Истината трябва да бъде установена по несъмнен начин, без никакви колебания“, обясни адвокат Рангелов.

По въпроса дали в България може да бъде въведено смъртно наказание, той обясни, че като член на ЕС, никой в страната ни не може да бъде осъждан на смърт и екзекутиран. Избираме – или ЕС, или смъртно наказание, няма друг вариант, категоричен е адвокатът.

„Това, че ще се ограничи съкратеното съдебно следствие няма да повлияе на честотата и тежестта на тези престъпления, на самите извършители. Убийците не познават закона, те действат инстинктивно, първосигнално“, допълни адвокат Людмил Рангелов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати