Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Рекордьорка: Жената на Лозан Панов купила четиристаен и два гаража по 225 евро на квадрат

Закон и ред

Рекордьорка: Жената на Лозан Панов купила четиристаен и два гаража по 225 евро на квадрат

Рекордьорка: Жената на Лозан Панов купила четиристаен и два гаража по 225 евро на квадрат - Tribune.bg
Снимка:

„Черният лебед“ Елисавета Панова е платила 93 хил. лева на „Артекс“ за имоти в кв. „Изток“

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – Елисавета, се оказа безспорният лидер в класацията по най-евтино придобит луксозен апартамент от натрупалата популярност в последната седмица строителна компания "Артекс", съобщава Правен свят.

От справка в Имотния регистър става ясно, че на 10 април 2013 г. "Артекс Инженеринг" продава на "Ганева 2000" ЕООД апартамент от 172 кв.м. и два гаража, съответно по 19,5 и 19,7 кв. м., в кооперация на ул. Елемаг" № 32 в елитния столичен квартал "Изгрев". В справката е посочено, че за общата площ (от 211,2 кв.м.) са платени 93 004,5 лв. или по 225 евро на квадрат. Проверка в един от най-големите сайтове за недвижими имоти установи, че средната пазарна цена на апартаментите в кв. "Изгрев" през март-април 2013 г. е била 1101 евро на квадрат. Така излиза, че ако Елисавета и Лозан Панови трябваше да придобият апартамента и два гаража по пазарни цени от 1101 евро, то реалната стойност на имота щеше да достигне 232 531 евро или 455 761 лв., вместо платените 93 000 лв.

От публикуваните през годините отчети на "Ганева 2000" ЕООД, чийто едноличен собственик на капитала е съпругата на "съдия № 1", става ясно, че скромната сума за придобиването на толкова солиден имот е била налична във фирмената сметка. Финансовите отчети на дружеството обаче сочат, че ако трябваше да купи на реалните цени апартамента и гаражите, Елисавета Панова (по първи съпруг Ганева-бел.ред.) не би могла да го направи, просто защото фирмата й, поне по документи, не е разполагала с такъв паричен ресурс.

Макар да се оказва, че е платила около три пъти по-малко от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов (627 евро на кв.м.) и от министъра на правосъдието в оставка Цецка Цачева (670 евро на кв.м.) за техните апартаменти в кв. "Изток", жената на Лозан Панов купува своя имот от "Артекс" в не по-малко луксозна откъм изпълнение сграда, при това намираща се само на десетина метра от горната част на Борисовата градина, в някогашния жилищен комплекс "Червена звезда", сега квартал "Изгрев".

Между "Осмели се да поискаш всичко" и финото чувство за мярка

Апартаментът на Панови е на шестия етаж в луксозната бутикова сграда "Елемаг Дипломат" на едноименната улица. За високия ценови клас на имота говори и фактът, че жилищната кооперация е отличена в Националния конкурс "Сграда на годината" 2014 г. с Грамота за високо оценена номинация. "Името на сградата напомня нещо специфично за мястото, предпочетено от посолства, като това на Германия, Русия, Япония, Аржентина. Престижът на района се дължи и на взискателните клиенти", изтъкват предимствата на имота от строителната компания.

Подобно на сградата на Цветанов "Летера", блокът на семейството на председателя на ВКС има собствено лого под формата на лотос и собствено мото - "Осмели се да поискаш всичко". "Логото на сградата намира своите елегантни интерпретации във фасадата, фоайето, вътрешните апартаментни врати като изтънчен орнамент, обединяващ акцент и своеобразна гаранция за качество. Емблематичната визия на "Елемаг Дипломат" няма за цел да шокира и доминира. Тя излъчва класата на архитектурата, вземаща за отправна точка потребностите на човека и града, изразяваща стил и фино чувство за мярка", гласи друга част от представянето на сградата. За това, че е нелогично квадратен метър в сградата да струва по-малко от 450 лв., говори и друг факт - интериорните общи части са с луксозна дървена ламперия, а вместо традиционния гранит или камък, подът е покрит с висококачествен мокет, оставящ усещането на живеещите и на гостите в сградата, че се намират на дипломатически прием.

Самият апартамент на Панови се състои от дневна с трапезария, разположени на площ колкото една боксониера - 41 кв.м., плюс кухненски бокс, две спални от по 20 кв.м., един кабинет, две бани, два санитарни възела, мокро помещение и две тераси.

Макар да е длъжен като магистрат да декларира собственото, така и имуществото и доходите на своята съпруга и пълнолетните членове на своето семейство, досега Лозан Панов никога не е посочвал в декларациите си луксозното жилище в "Изгрев", което се оказва закупено на силно занижени цени. Избягването на декларирането на апартамента е станало възможно, защото той е придобит от фирмата на Елисавета Панова, а не от нея като физическо лице.

Преди две седмици заради отказ да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 г., Административният съд в София-град окончателно потвърди глобата от 1000 лв., която Панов трябва да плати за допуснатото административно нарушение. Казусът продължи близо две години, като Панов обжалва наказанието пред две съдебни инстанции, които потвърдиха, че е бил длъжен да направи публично достояние имуществото си. Заради нарушението срещу семейство Панови започна и пълна данъчна ревизия, която установи несъответствие в доходите им за повече от 100 000 лв., като казусът продължава да е висящ.

Ръководен от Панов съд е контролирал актовете на администрацията, свързани със строителство

Имотът в "Изгрев" е един от много, които Елисавета и Лозан Панови притежават, като се оказва, че не е единственият, който те купуват на силно занижени цени. В конкретния случай обаче евентуален мотив за изгодната цена може да се търси и в ролята, която Панов е имал като съдия във Върховния административен съд през 2013 г., когато сделката е реализирана и особено в един предходен период от неговото кариерно израстване на магистрат. Добре известен факт е, че в периода 2007-2012 г. настоящият ръководител на ВКС е бил председател на Административния съд София-град. Видно от богатото портфолио на "Артекс", строителната компания реализира своите проекти изцяло на територията на Столичната община. Така се оказва, че в един момент голяма част от издадени предписания, забрани, наказания и други актове на местната или на централната администрация, свързани с целия цикъл от проекта, през издаването на разрешения, изпълнение и така до завършването на даден обект на територията на София, са подлежали на съдебен контрол именно пред инстанцията, която в продължение на пет години е била ръководена от Лозан Панов, чиято съпруга купува през фирмата си имот като за дипломати на цена като за социално слаби.

След като миналия петък стана ясно, че Антикорупционната комисия и прокуратурата проверяват дали при председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов може да се говори за облагодетелстване чрез лобизъм, свързан с приетата от Народното събрание поправка в Закона за устройство на територията, то би било редно да се установи – дали и как съдебната власт е разглеждала конкретни казуси, свързани с дейността на фирма, чийто купувач на преференциални цени се оказва и съпругата на председателя на Върховния касационен съд.

На 10 април 2013 г. Ганева 2000 ЕООД купува от Артекс Инженеринг апартамент и два гаража в луксозна сграда в квартал "Изгрев" на цена от 225 евро за квадрат. За по-добра резолюция, трябва да кликнете върху снимката.

„Черния лебед” на Панов

Името на съпругата на “съдия № 1” Лозан Панов – Елисавета, придоби обществена популярност преди две години. Тогава се разбра, че на (полу)тайна сбирка на т.нар. Група “Арго”, провела се през лятото на 2016 г. и в присъствието на подсъдимия издател Иво Прокопиев, на настоящия ръководител на Антикорупционния фонд Николай Стайков и на настоящия ръководител на българската редакция на “Свободна Европа” Иван Бедров (направили обществено достояние имотните придобивки на Цветан Цветанов и Цецка Цачева), бившият правосъден министър (сега партиен лидер) Христо Иванов определя Елисавета Панова като “Черен лебед”, в контекста на това, че миналото й би попречило на издигането на Лозан Панов като кандидат за президент. Панова дори загуби на първа инстанция съдебно дело за разкритията на вестниците “Телеграф” и “Монитор” за наличието на нейна криминална регистрация в миналото.

Какво точно е визирал Иванов с определянето на Панова като “Черен лебед”, така и не стана ясно, но с оглед на настоящия контекст и източниците на разкрития за имотите на управляващите, то не е изключено лидерът на “Да, България” да е имал достъп до информацията, уличаваща съпругата на председателя на ВКС в закупуването на имот на силно занижена цена още от времето, когато е бил министър на правосъдието в периода 2014-2015 г., т.е. година след вписването на сделката между “Артекс” и “Ганева 2000” ЕООД. Още повече, че Имотният регистър към Агенцията по вписванията е на пряко подчинение на Министерството на правосъдието.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

ПОЖАРНИКАРА "БУДА" УУУ БРЕ ГЕРБАВИ ПОДЛОГИ..... ЧЕТЕТЕ.......
И шефът на КПКОНПИ с имоти на ниски цени! Как ще разследва Цветанов?
https://frognews.bg/obshtestvo/aktualno/samo-vav-frog-shefat-kpkonpi-imoti-nerealno-niski-tseni-kak-shte-razsledva-tsvetanov.html
26.03.2019 08:08 / Отговор
Атанас Проверявайте си по-добре източниците. Ще станете смешни още преди да сте се обявили за свинска медия. Мислите ли че ако тази информация беше и частично вярна досега глутницата във ВСС нямаше да я използва?
26.03.2019 08:10 / Отговор
наблюдател Много тъжно е ,когато резни ченгета развяват знамето с надпис " всички са маскари". Корабът "Герб" вече потъва и като удавници някои продължават да хвърлят кал върху достойни хора като Лозан Панов. Какво долно племе сме и защо не направим нещо за да бъдат посочени имената на тези подкупни журналисти, които всеки божи ден разпространяват долни лъжи и въвеждат в заблудение обществото ни. Иде Видьов ден , Господа от "Герб". Спасение няма! Дамоклевия меч виси над главата ви. Спите ли добре?
27.03.2019 08:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети