Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съдия Калпакчиев пуснал и втори убиец в един ден с Полфрийман, схемата е същата

Закон и ред

Съдия Калпакчиев пуснал и втори убиец в един ден с Полфрийман, схемата е същата

Съдия Калпакчиев пуснал и втори убиец в един ден с Полфрийман, схемата е същата - Tribune.bg
Снимка:

Борислав Динков излежавал 17-годишна присъда, но е пуснат след прекарани 8 години зад решетките

Шефът на Съюза на съдиите в България Калин Калпакчиев е пуснал предсрочно друг убиец, при това в един и същи ден с австралиеца Джок Полфрийман, съобщава вестник „Телеграф“.

Според вестника, който цитира свои източници от съда, заседанието се е провело в същия ден, в който е било насрочено и това за преразглеждането на помилването на австралиеца. Така Калпакчиев в рамите на часове е пуснал на свобода двама убийци – освен Джок и Борислав Динков.

Динков излежава 17-годишна присъда за убийство на свой колега, извършено през 2008 г. в София. Той е бил само 8 години в затвора, тоест Калпакчиев му е „опростил“ великодушно цяло десетилетие.

Схемата е същата – Софийският градски съд първоначално е отказал на лишения от свобода предсрочно освобождаване, но той обжалвал пред Софийския апелативен съд.

След това дошъл ред на Полфрийман, когото скандалният съдия пусна отново със съмнителни и манипулирани мотиви, пренебрегвайки напълно отрицателното становище на затворническата администрация, която е категорична, че чужденецът не се е поправил, пише „Телеграф“.

Помилването на Борислав Динков е не по-малко скандално от това на Джок Полфрийман. Оказа се, че въпреки че е бил осъден за убийство, той се е укривал цели 3 години от властите, за да не влезе „на топло“. Няколко години Динков е живял с чужда лична карта. Операцията по залавянето му е проведена в късните часове на 23 декември 2011 г. 31-годишният тогава Борислав Динков е бил открит в квартира в Смолян, в която пребивавал от почти 6 месеца.

Установено е, че апартаментът бил нает от подставено лице, а Динков е ползвал чужда лична карта, обявена за невалидна. Мъжът е осъден за извършено от него убийство и му е наложено наказание – 17 години лишаване от свобода.

Криминалистите работят по издирването му цели 3 години – от 16 декември 2008 г., когато на столичната улица “Филип Кутев” в двора на бившия винзавод бе открит трупът на 22-годишния Радослав Андреев, а при направения оглед по тялото му са открити следи от остър предмет. При последвалите оперативни действия се изяснило, че малко преди това той и Борислав Динков са били заедно, след което Динков изчезнал с лек автомобил “Фолксваген Голф”. Двамата са били колеги.

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане ВКС да възобнови делото по условното предсрочно освобождаване на австралиеца и по този начин да спре изпълнението на предсрочната му свобода. Искането на обвинител №1 дойде, след като родителите на убития от Полфрийман Андрей Монов - Христо и Аксения, внесоха искане казусът да бъде преразгледан, тъй като съдебният състав е незаконен. В искането си родителите твърдят, че съдебният акт незаконно е кръстен „определение“, а не „решение“. Освен това почернените родители са приложили копие от платежно нареждане от 12.6.2012 г. за заплатена държавна такса от Българския хелзинкски комитет (БХК) за регистрация на сдружение с нестопанска цел в полза на Джок Полфрийман. В същото време в мотивите си съставът на Калпакчиев се позовава на положителна характеристика за затворника, написана от председателя на БХК Красимир Кънев. В документа, адресиран до Цацаров, Монови пишат, че са публично известни контактите на Калин Калпакчиев и на съдията докладчик Весислава Иванова с БХК. Калпакчиев е награждаван с приза на организацията „Човек на годината“, а Иванова е автор на техен доклад за правата на човека.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати