Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Съюзът на съдиите защити шефа си, който пусна Полфрийман

Закон и ред

Съюзът на съдиите защити шефа си, който пусна Полфрийман

Съюзът на съдиите защити шефа си, който пусна Полфрийман - Tribune.bg
Снимка:

Искат оставка от членовете на Съдийската колегия на ВСС, които разкритикуваха съдия Калин Калпакчиев за решението

Оглавяваният от Калин Калпакчиев Съюз на съдиите в България нападна остро членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен. Причината – вчерашната позиция на вторите, че „споделят усещането за нарушен баланс между правото и справедливостта на близките на убития от Полфрийман студент Андрей Монов“.

От Съюза на съдиите са категорични, че с думите си колегите им са нарушили независимостта на съдебната власт и затова трябва да подадат оставка.

Ето пълната позиция на оглавяваната от Калпакчиев организация:

„С настоящото Ви уведомяваме, че съгласно чл.16, ал.1 от ЗСВ Висшият съдебен съвет представлява съдебната власт, осигурява и отстоява независимостта ѝ, определя състава и организацията на работата на съдилищата, прокуратурите и следствените органи и обезпечава финансово и технически тяхната дейност, без да се намесва в нейното осъществяване.

С публикуваната на 24.09.2019г. „Позиция на Съдийската колегия на ВСС” във връзка с постъпил „сигнал” от една политическа партия и изказвания на представители на други политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, Вие не само че не изпълнявате това си основно задължение, но се присъединявате към безпрецедентен политически и обществен натиск върху конкретен съдебен състав и съдебната власт като цяло, който безцеремонно експлоатира по различни причини и с различни цели, трагедията на едно българско семейство. По този начин Вие рушите основни устои на правовата държава- върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

Напомняме Ви, че решението по всяко дело се постановява въз основа на закона и събраните по съответния процесуален ред доказателства. В тази връзка недопустимо е точно членовете на Висшия съдебен съвет, предвид горепосочената разпоредба на ЗСВ, да „споделят усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта” относно конкретен съдебен акт, изразено от граждани, групи от граждани или политически партии. Редът за оспорване и отмяна на съдебни актове е точно и ясно посочен в закона.

Обсъждането и обоснованата критика на съдебни актове са не само допустими, но и желани в едно демократично общество. От друга страна личните нападки и заплахи към съдията или съдебния състав, постановил съответния съдебен акт, включително и за физическа саморазправа, са абсолютно недопустими. Именно в такива случаи съдията трябва да получи безапелационна и твърда подкрепа от призваната по закон да стори това институция - Висшия съдебен съвет, тъй като само по този начин се утвърждава върховенството на закона и независимостта на съда. В този смисъл и дух са и приетите от самите Вас Стандарти за независимостта на съдебната власт (решение на СК на ВСС по протокол №31 от 23.10.2018г.). Вместо това българският съдия получава от Вас ясен и категоричен знак, че ако не постановява решенията си в унисон с общественото мнение и желанията на политически партии и конкретни техни лидери, ще бъде обругаван, охулван, физически преследван и малтретиран, а единствената реакция на СК на ВСС ще бъде съдействие за дисциплинарното му преследване.

Гореописаните Ви действия са в разрез с всички общоприети в световен мащаб основни принципи на една демократична правова държава с установено върховенство на закона и разделение на властите, като в същото време представляват и грубо неизпълнение на служебните Ви задължения.

Считаме, че ако изпълнението на тези служебни задължения е непосилно за Вас, разпоредбата на чл.27, ал.1 ЗСВ вр.чл.130, ал.8, т.1 от КРБ дава възможност за достоен изход.“

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети