Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. След случая „Гебрев“: Хлорпирифос няма нищо общо с „Новичок”

Закон и ред

След случая „Гебрев“: Хлорпирифос няма нищо общо с „Новичок”

След случая Гебрев: Хлорпирифос няма нищо общо с Новичок - Tribune.bg
Снимка:

Той е един от силно токсичните инсектициди, но не е забранен, обясни експерт

Веществото хлорпирифос не е от групата на отровните вещества като „Новичок”. Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с „Новичок”. Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в ефира на NOVA телевизия.

Коментарът на експерта идва, след като вчера главният прокурор Сотир Цацаров коментира случай от 2015 година, когато бизнесменът Емилиян Гебрев е бил отровен. Разследването по случая е възобновено, след информация, че един от сочените за замесени в случая "Скрипал"- Сергей Федотов е бил в България по времето на отравянето. Цацаров обясни, че в кръв и урина на Гебрев са открити фосфороорганични съединия, които се съдържат в пестициди.

Хлорпирифос бил открит в кафето в дома на бизнесмена, в повърната храна от сина му и в салата, която е ял Гебрев.

Доц. Иван Попов обясни, че веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар. „Той е забранен за използване в домашни условия”, уточни той.

Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества. Основното въздействие има да блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията, между централната и вегетативната нервна система, натрупва се този ацетилхолин, който практически отравя организма.

Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт, обясни експертът.

Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. „То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт”, поясни доц. Попов.
Той добави, че може да се постави в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. „Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравяне, за което става въпрос”, обясни той.

Доц. Попов добави, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати