Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Спецпрокуратурата и ДАНС разкриха нов руски шпионин с дипломатически имунитет

Закон и ред

Спецпрокуратурата и ДАНС разкриха нов руски шпионин с дипломатически имунитет

Спецпрокуратурата и ДАНС разкриха нов руски шпионин с дипломатически имунитет - Tribune.bg
Снимка:

Поредно разследване за руски шпиони е доведено до успешен край. Това стана ясно от лаконично съобщение в социалните мрежи на главния прокурор Иван Гешев.

„Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ. Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи“, написа дословно Гешев в Туитър.

За сега няма други подробности по темата, като такива по всяка вероятност ще станат ясни по-късно днес.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, съобщиха малко по-късно от прокуратурата. 

В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебни производства за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България. 

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети