Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. Терзийски за записите: Нищо не е прикривано, има проверка, наказани, случаят е в прокуратурата

Закон и ред

Терзийски за записите: Нищо не е прикривано, има проверка, наказани, случаят е в прокуратурата

Снимка:

Този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти, зове бившият министър

„Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие. Напълно го изключва и професионалното ми верую като дългогодишен служител на МВР и български полицай. Заради това едно от първите ми действия като министър на вътрешните работи бе да изискам и да получа информация за хода на вътрешното разследване на данните за превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия по време на охраната на протеста на 10 юли 2020 година. Извършването на проверката е започнало със заповед на директора на СДВР и по разпореждане на вътрешния министър към онзи момент. На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР“.

Това написа в профила си във Фейсбук бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Той зае поста непосредствено след събитията.

Той подчертава, че служителите на МВР нямат и не са имали полза да прикриват нарушения, защото те рушат авторитета на министерството.

„Що се отнася до тези народни представители и политически фигури, които твърдят, че е укривано каквото и да е по този случай, ще цитирам резултатите от проверката: „В хода на своята работа комисията е установила превишаване на служебни правомощия от страна на четирима полицейски служители на отдел „Специализирани полицейски сили” (ОСПС) и нарушаване основни права на граждани при използване на физическа сила, превишаваща необходимите предели.“ В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност“, припомня Терзийски.

Той се обръща към всички депутати и към лидерите на политическите формации в България този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество.

„Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи! Нека истината бъде еднаква за всички, защото благодарение на работата на българската полиция успяхме да запазим гражданския мир в нашата страна!“, категоричен е бившият министър.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още