Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Закон и ред
  3. ВАС реши: ЦИК може да укаже частично или пълно преброяване на разписките

Закон и ред

ВАС реши: ЦИК може да укаже частично или пълно преброяване на разписките

Снимка:

ВАС отхвърли жалбата на „Възраждане“ срещу част от методическите указания на ЦИК за машинното гласуване за преброяването на контролните разписки.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна. Не е налице неспазване от страна на ЦИК на указанията по отменителната част на решение № 11162 от 4 ноември 2021 г. по административно дело № 10928 от 2021 г. на Върховния административен съд. Този извод следва от съпоставката на указанията, касаещи отчитането на машинното гласуване, в създадения нов раздел V, регламентиращ преброяването на контролните разписки. В тях изрично е посочено, че „преброяване на контролните разписки по реда на този раздел извършват 30% от секционните избирателни комисии, определени на случаен принцип с отделно решение на ЦИК, а СИК извършва преброяване на контролните разписки. Това не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство на машините и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес.

Съгласно чл. 57 от Изборния кодекс ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им. С оглед на тези правомощия ЦИК може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки, а определянето на вида и обема на контрола – частичен или пълен, е изцяло в компетенциите на ЦИК.

Решението по административно дело № 11302 от 2021 г. е окончателно  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема