Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Желяз Турлаков: 300 хил. души в България имат проблем с алкохола

Мнения

Желяз Турлаков: 300 хил. души в България имат проблем с алкохола

Желяз Турлаков: 300 хил. души в България имат проблем с алкохола - Tribune.bg

90% от зависимите посягат към синтетична дрога, казва експертът по зависимости

Желяз Турлаков е основател на Общност Ново начало. Завършил е философия. Специализирал е групова анализа в университета “Зигмунд Фройд” във Виена. Асистент по психодрама. Учил е при психиатъра и психоаналитик Дейвид Йерохам. Дълги години се занимава с лечение на различни зависимости, най-вече към наркотици.

-Г-н Турлаков, какъв е приблизителният брой на хората в България, които имат проблем с алкохола?

-Няма официална статистика. Различните класификации за определяне на болестите, различно определят алкохолната зависимост. Американската класификация казва, че ако пиеш по 3 питиета на ден и го правиш редовни, си зависим. По тази класификация, с американските малки питиета, почти цяла България е зависима от алкохола. Около 300 хил. души в България имат проблем с алкохола. У нас се пие. Това не се приема за проблем. 

-Колко са зависимите от наркотици?

-Минимум 140 хил. души в България взимат наркотици. Никой не може да каже колко от тях са зависими, никой експерт не може да каже точно коя доза те прави зависим.

-Какъв е профилът на употребяващите наркотици?

-Има абсолютна промяна в профила на зависимите. Възрастовата граница падна много ниско. Вече 13-годишни деца употребяват наркотици. На 16-17 години това се превръща в сериозен проблем. Основно се употребяват синтетичен вид наркотици- амфетамини, метамфетамини. Наблюдаваме полизависимости - експериментиране с повече от едно вещество. Едни пият алкохол и пушат трева, други взимат амфетамини и пият… Вече нямаме проблем с употребата на хероин. Повече се употребява кокаин. 90% от зависимите посягат към синтетичната дрога. Към нас се обръщат и много хора с метадонова зависимост. Синтетичната дрога е лесно достъпна , евтина, с ниско качество.

-Къде виждате основната промяна?

-Промяната е в ниската възрастова граница. По полов признак, при синтетичната дрога, броят на мъжете и жените е равен. Ако говорим за кокаин, там е трима мъже -една жена. Преди се говореше за социално разделение. Хероин взимаха от по-ниските социални слоеве, кокаин по-богатите. Сега няма такава разлика. Профилът на новия употребяващ е на един нормален човек. Няма защитена група. Вече няма и съотношение столица - малък град. Колкото се търси дрога в София, толкова се търси и в малките населени места.

-Като най-сериозен проблем отчитате падането на възрастовата граница при употребяващите наркотици. Какво решение трябва да се търси?

-Промяната на профила на употребяващите наркотици води и до нужда от промяна на терапията, лечението, нужда от нови подходи. Нужна е повече превантивна работа, социална работа, работа със семействата.
Вече 5-та година правим проекта „Разговори от първо лице“. Това е директен тип превенция. Влизаме в училищата и работим директно с децата - 7, 8, 9 клас. За тези години обиколихме България по два пъти. Запознаваме младите с новите дроги, правим разкази от първо лице за пагубното им въздействие, имаме психологична работа с децата. Това трябва да се случва и на институционално ниво.

-Виждате ли проблеми в тези училища?

-Натъкваме се постоянно на ужасно много ситуации, в които има проблеми. Има случаи, има деца с проблеми от употреба на наркотици, учители си затварят очите. Проблемът е много сериозен. Много често тези зависимости са скрити. Трябва сериозна превенция и работа с децата. Това е най-сериозният социален проблем. Това не е здравен проблем, това е социален проблем.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати