Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Има как” – да, има такива наглеци

Мнения

„Има как” – да, има такива наглеци

Има как – да, има такива наглеци - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Коалицията на самоопределилите се като „Добри сили”, а именно „Продължаваме Промяната – Демократична България“, добавиха още шест организации и граждански движения към обединението си - инициатива „Правосъдие за всеки“, Гражданско сдружение „БОЕЦ“, фондация „Заслушай се“, „Спаси София“, „Три жени“, „Екипът на София“, Център за съзидателно правосъдие, гр. Разград.

Т.нар. уж гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ през годините е събирала лица като Христо Иванов, Антоанета Цонева, Асен Генов. Една от инициаторите на „Правосъдие за всеки” пък е Мирослава Петрова, която беше и управител (според  Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел) на Фондация “Антикорупционен фонд”, която от своя страна се появи внезапно на политическата и обществена сцена през 2016, като буквално с появата си, бе финансирана с мощна финансова инжекция от 902 960 лева от страна „Америка за България“. Рекордният грант беше по програма "Гражданско общество и демократични институции", по която се финансира и "Икономедиа" на Иво Прокопиев, а целта на програмата е организиране и провеждане на “събития, кампании, дискусии, конференции и обучения и други колективни прояви”, което може сами да си обясните какво означава – платени протестърски прояви и прочее, целящо единствено да подкопае авторитета на институциите в страната ни, каквито наблюдавахме в годините след това.

Името на Петрова го има и при внасянето на документите на “Да, България” в Софийския градски съд, а в 47-то НС беше депутат от ПП.

За „каузите” на БОЕЦ на Гошо Тъпото всички знаят, а и тъй като там се касае за по-особен, медицински случай, въобще няма нужда да отваряме дума. Общото между въпросните и двете партии са спонсорите и основната им битка, която водят от години – овладяване на прокуратурата, а към момента – и премахване на главния прокурор Иван Гешев.

Не по-различна е и ситуацията в другите изброени НПО-та, които макар и някои да са свързани с благотворителни каузи, са обединени от общо финансиране, сходни цели, едни и същи медии и хора, близки до ключови лица в ПП и ДБ. Това са „чистите граждански организации”, които по думите на Кирил Петков, видите ли, никога не се били занимавали до момента с политика.

Интересен беше и денят, който въпросните избраха, за да огласят обединението си – 19 февруари – именно когато почитахме Апостола на свободата и 150-годишнината от неговата гибел в името на България. И не само, че хепънингът беше придружен от силна музика и широко ухилени лица, а Кирил Петков дори си позволи да цитира думи на Левски: „Братя, възобновяването на нашата славна държава, отърването ни от проклетите агаряне, за да си добие първата чест и слава нашето мило отечество България, най-после, да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени задружни сили...”, грозно използвайки името му за политически цели.

Последва го Надежда Йорданова от ДБ, която добави, че Левски ни е заръчал да се борим за свободата си, затова трябвало да си отвоюваме държавата, за да сме истински свободни и проспериращи.

Въпросните използваха святото име на Апостола, който винаги е призововал към единение, за да разединят още повече и без това крайно фрагментираните партии и гласоподаватели, опитвайки се да идентифицират себе си като революционери, борещи се за България срещу лошите.

Слоганът им „Има как” идеално ги идентифицира – има как едни и същи лица и формации да са навсякъде – и в политиката, и в неправителствените организации, има как да получават пари от едно и също място, има как да си позволят именно в ден на почит към национална светиня, да си позволят да ползват името му за своите низки политически цели.

Но въпреки цитатите на Левски, въпреки щедрите спонсори, въпреки декларираното обединение, разколът започна отсега. Именно в деня, в който огласиха обединението си с присъдружни им НПО-та, бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев обвини в задкулисие ПП. Думите му касаят подреждането на листите на „Добрите сили”, като Кирил Петков му е зяаявил, че водачът на листата в София-област трябва да е от "Демократична България”.

Последва, разбира се, публично анатемосване на Дунчев от страна на доскорошни съмишленици и поддръжници – както на ПП, така и на ДБ, а според някои, в твърденията му се виждала дори дългата ръка на... ГЕРБ.

Случващото се не е прецедент сред въпросните формации, като тепърва предстоят по-големите кавги. Достатъчно е само да си припомним драмите на ДБ във Варна (отдавна местната структура на ДСБ не иска Стоян Михалев за водач, но той им бива натрапен няколко пъти поред, а най-популярното лице на десницата в окръга, адвокатката Стела Николова, никога не е водач), в Плевен (там хората на Иванов наложиха бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски за водач на листата, което също не беше добре посрещнато), както и в други райони. Със сигурност ще е драматично и в Габрово, където бившият депутат от БСП  и веднага припознат от ПП и ДБ като техен съмишленик Явор Божанков повежда общата листа.

А сега вече основните формации са две, което прави задачата пред тях още по-трудна. Странно, как кореспондира надигащото се недоволство, с цитираните думи на Левски, че всичко зависи от „задружните сили”.

Вероятно шумно декларираните им идеали ще успеят да заблудят някой и друг шаран, докато по върховете кандидат-депутатите продължават да дърпат кокала към себе си. Може и да изглежда забавно, но да не забравяме, че тези същите се канят и да ни управляват, а както отлично знаем, винаги има как да стане и по-зле...

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети