Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Рухването на неолибералния глобалистичен естаблишмънт започна оттам, откъдето беше поставено началото на всичко

Мнения

Рухването на неолибералния глобалистичен естаблишмънт започна оттам, откъдето беше поставено началото на всичко

Рухването на неолибералния глобалистичен естаблишмънт започна оттам, откъдето беше поставено началото на всичко - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Днес  президентът на САЩ Джо Байдън най-накрая излезе с обяснение, касаещо трагичното му представяне на дебата от миналата седмица с Доналд Тръмп. Причината за фиаското му била умората, натрупала се от посещения в чужбина в последно време. Това нелепо оправдание обаче не обяснява неадекватните му отговори, обърканото му поведение, заекването и прочее, единствено може да обясни – в някаква минимална степен – уморения му вид.

Тези дни предстоят и срещите му с губернаторите на щати от неговата партия, а вече първи техен американски конгресмен (Лойд Доджет, който представлява Тексас) официално призова Байдън да се оттегли, последвайки призивите, които от миналата седмица се чуват все по-често както от поддръжници на президента и на демократите, така и от спонсори.

Първият дебат между кандидатите за следващ президент на САЩ Джо Байдън и Доналд Тръмп напълно затвърди впечатленията, че настоящият президент е много болен – но не е настинал, каквито бяха част от оправданията за представянето му, а сериозно психически болен. Вярно, е че той е на 81 години, а Тръмп на 78 години, което не е съществена разлика, но видимо – както по походката, така и по реакциите, а най-вече по говореното и целия смисъл на изреченото, между двамата има доста съществени разлики.

Байдън

Дали се касае за деменция, в каква фаза е, дали е в съчетание с още нещо, най-добре могат да кажат лекарите, но самият факт, че в медии, близки до демократите, непосредствено след дебата се появиха материали, в които ясно се каза, че „имаме голям проблем”, а дори негови поддръжници изразиха опасенията си, че с това катастрофално представяне, той напълно е заличил шансовете да повтори мандата си, ясно говори не просто за временно усложнение, а за бедствие.

А всъщност, всички козове бяха на страната на Байдън – дебатът се проведе в платформата на крайно либералния и постоянно критикуващ Тръмп канал CNN,  модераторите също бяха сред най-големите критици на бившия американски президент, появиха се и слухове, че екипът  на Байдън предварително е знаел въпросите. Но нищо от това не му помогна.

Най-фрапиращото е, че именно журналисти, анализатори, медии и подкрепящи допреди дебата Джо Байдън, след това се извъртяха – сякаш по даден сигнал – на 180 градуса, заговаряйки не просто, че представянето му е било пълна катастрофа, а че кандидатът на демократите трябва да бъде сменен – нещо почти немислимо, особено на фона на оставащите няколко месеца до същинските избори за президент.

На практика обаче това е много малко вероятно, а и би довело до трагични за изборните резултати последици. Реално всичките щати вече са провели своите първични избори и настоящият президент спечели с мнозинство, съответно единствено Байдън може да посъветва делегатите да гласуват за някой друг. Разбира се, ако сам реши да се оттегли, ще е по-различно, но в действителност никоя партийна структура не може да го принуди. Не трябва да забравяме и че оставащото време до изборите намалява с всеки изминал ден и който и евентуално да застане на негово място, ще трябва да направи чудеса – както с набирането на средства, така и с рекламите, с митингите и прочее, за успее да се включи адекватно в надпреварата.

Съществува един-единствен по-логичен и по-безболезнен вариант, който вероятно най-лесно би се приел както и от самия Байдън, така и от партията, а и от симпатизантите на демократите - вицепрезидентът Камала Харис да поеме щафетата. Но досега – от самият дебат до този момент, тя непрекъснато демонстрира категоричната си подкрепа за него, като не приема призивите за оттеглянето му.

Ако тръгнем да правим дисекция на изреченото от него дума по дума, освен че времето няма да стигне, рискуваме да се оплетем в търсене на смисъл на изреченото от него. А такъв много трудно би могъл да бъде открит. То не бяха безумия, че синът му е загинал в Ирак, Беларус е член на НАТО, успехът му над здравноосигурителната система Medicare, обърквайки я с Covid, спомена за наличието на много „трилионери“ в Съединените щати, имайки предвид явно милиардерите. А по темата за абортите претърпя пълно фиаско, като поиска да върне в цялата страна законността им, без обаче това на практика да е толкова лесно осъществимо, да не кажем невъзможно. И прочее, и прочее.

Тръмп

За представянето на Тръмп на дебата достатъчно ясно говорят различните проучвания, направени непосредствено след него. Допитване на близката именно до Байдън CNN показа, че рейтингът на настоящи президент се е смъкнал от 37% на 31%, докато Доналд Тръмп е повишил одобрението за себе си от 41% на 43%, отделно 48% от телевизионните зрители са отчели превъзходство на Тръмп, а едва 23% са на мнение, че Байдън ще се справи по-добре с управлението на държавата.

И макар, че се появиха фактчекъри, които опитаха да наклонят везните в полза на Байдън, твърдейки, че Тръмп е дезинформирал по редица теми, всъщност анализите им се базираха повече на „няма доказателства” и „не е потвърдено”, а не на това, че бившият президент наистина е излъгал.

Но всъщност Тръмп, каквото и да каза, дори то да беше спорно, стоеше много по-добре, говореше убедително, остави обичайната си безплодна агресия на заден план, прояви сдържаност, звучеше убедително, изглеждаше енергичен и поне с 10 години по-млад от съперника си. И всичко това, на фона на делата, които текат в момента срещу него. Той показа изключителна психика и несломим дух, демонстрирайки, че има волята, амбицията и възможностите отново да поеме отговорността да застане начело на САЩ, нещо повече – ще бъде още по-добър президент отколкото при предишния си мандат, взел си поука за някои грешки, натрупал още повече опит в битките и в пъти по-подготвен.

Истината е, че Байдън разчиташе на миналото – образно казано – непрекъснато изкарвайки на преден план минали събития, които към днешна дата нямат значение, като по този начин сам си вкара автогол, докато Тръмп говореше за настоящето и за бъдещето, което вълнува не само избирателите в САЩ, а и хората по целия свят.

Обърна ли се трендът?

Че става нещо немислимо доскоро, се разбра и от призивите Байдън да се оттегли, още повече, когато те дойдоха от медии, които доскоро го подкрепяха безусловно. Изведнъж всички журналисти и анализатори се показаха много загрижени за състоянието на президента, призовавайки демократите да излъчат друг кандидат.

От – фейк нюз, до – тръмпанари, които подигравателни коментари буквално ден преди дебата оправдаваха всяка неадекватност, произтичаща от кандидата на демократите, опитвайки се да принизят както откъслечните коментари за състоянието му, така и редица неадекватни негови решения, сега вече дори СNN не сдържаха критиките си – катастрофа, провал, безумно представяне. „Имаме проблем” – с тази фраза може да се обобщи мнението на анализаторите, касаещо представянето на Байдън.

Остава обаче въпросът, който е не по-малко важен от физическото и психическото състояние на президента, съзнателно ли години наред медии, журналисти, коментатори, са заблуждавали милиони американци, а и не само, че около Байдън всичко е отлично, прикривайки немощта му и състоянието му, като по този начин индиректно са оказвали и влияние върху някои решения, касаещи важни въпроси – не само за американците, а и за целия свят. Или пък те също са били толкова неадекватни, че не са виждали какво се случва точно пред погледа им. Второто е малко вероятно всъщност, поради което имаме по-сериозен проблем. Години наред пропаганда в полза на демократите, в частност – Байдън и политиката му, насочена и пряко срещу Тръмп и позициите, защитавани от него и партията му, в безбройни опити да бъде очернен бившият президент, а поддръжниците му – унижени.

И пак да уточним – говорим за важни въпроси, които не касаят само САЩ, а целия свят, което още повече усложнява случилото се и води до резонни въпроси. Не става дума просто за лицемерие, в най-добрия случай става въпрос за престъпна небрежност и съзнателни опити (и успехи) милиони да бъдат заблудени и излъгани.

И всъщност не Байдън беше умореният след този дебат, а светът се умори от налагането на правилната адженда – с цената на всичко. И на този етап има само едно лекарство, с всичките му вероятни странични ефекти, на което всички знаят името – Доналд Тръмп.

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати