Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Очертава ли се на хоризонта сформирането на кабинет?

Мнения

Очертава ли се на хоризонта сформирането на кабинет?

Очертава ли се на хоризонта сформирането на кабинет? - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

След като спечелиха безапелационно парламентарните избори, седмица след това, от ГЕРБ обявиха начало на преговорите за съставяне на кабинет. Предвидените за понеделник срещи бяха с ДПС, ПП/ДБ и "Възраждане", като само от Движението се отзоваха на поканата.

Както заяви Борисов, предложението на ГЕРБ е за "експертен кабинет", като условието е да е с техния мандат, също и премиерът, външният министър и министърът на отбраната да са от партията.

ПП/ДБ

Както ПП/ДБ обявиха и по-рано, а вчера (бел.авто. – понеделник)  потвърдиха и в разпратена до медиите позиция, те се виждат като "силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България", като даже допълниха, че подходът на ГЕРБ/СДС нямало да доведе до управление в полза за страната. ДСБ, които също са част от ДБ и коалицията, написаха отделно писмо, в което подчертават, че щели да се борят срещу порочните практики и модела на Борисовата държава.

Тук възниква въпросът как допреди няколко месеца, видимо без никакви морални противоречия, коалицията на „Добрите сили” охотно управляваше с ГЕРБ, като тази сглобка щеше да продължи и до наши дни, ако ДБ/ПП не се бяха полокомили за повече постове и не бяха поставили ред условия. По писмените послания на въпросните партии ясно личи, че неадекватността им продължава, и вместо да са си взели поне малка поука от приключилите избори – както по отношение на изборния си резултат, така и по отношение на това коя партия избирателите предпочетоха с голяма разлика пред останалите – те затъват все повече в собствената си  дезориентация, отново отправяйки обвинения и обиди към формацията, с която до съвсем скоро определяха политиката на страната.

„Възраждане”

"Възраждане" също отказаха да се явят, като в позицията си, също за пореден път, заявиха, че ще подкрепят единствено кабинет, избран с техния мандат. Нещо, което е почти невероятно да се случи и което те отлично съзнават – най-малкото, надали ще се намери и една партия, която да ги подкрепи за съставяне на правителство. Те отлично осъзнават и че подкрепата, която получават в момента, почти сигурно ще се стопи при участието им в кабинет – пък бил и той под тяхната шапка, поради което удобно са заели позицията на вечната опозиция, трупайки дивиденти от това.

 

ДПС

В понеделник, от планираните срещи, се осъществи само тази с ДПС, като след нея коментарите бяха, че са намерени доста сходства между програмите и приоритетите между ГЕРБ/СДС и Движението - влизането в Шенгенската зона със сухопътните граници, въвеждането на еврото, антикорупционната реформа. И макар Борисов да не иска да управлява само с ДПС, е истина, че тази конфигурация – поне по декларираните цели, има потенциал да е успешна. Разбира се, с оглед и на гласовете, които имат двете формации, ще е необходима още една, която да гарантира мнозинство.

ИТН

В рамките на втория ден от преговорите бяха поканени останалите три парламентарно представени партии - БСП, ИТН и "Величие". Първите, както също заявиха дни преди това, отказаха. Напълно логичен ход, при положение, че освен в момента столетницата е раздирана от вътрешни конфликти и оставката на Нинова, евентуално влизане в управлението с ГЕРБ, дори под формата на експертен кабинет, би означавало тоталното и зануляване. И макар в позицията им, изпратена до спечелилата партия да се казваше, че форматът, предложен от ГЕРБ, противоречал на разбиранията им за надпартийно правителство, истината е, че те нямаха друг ход.

„Полковник” Николай Марков от „Величие” отново предизвика смях, като поиска разговор лично с Борисов, защото според него: "С контактьорски групи на мен ми е обидно да си говоря, не знам на другите как не им е обидно. Борисов е човекът лидер и него искам да изслушам. Назарян и Теменужка не са лидери, те могат утре да ми предложат с чистачката в ГЕРБ да се срещна". Хубаво, обаче в устава на партията той не е посочен сред председателите. В ролята на какъв изисква?

И така, среща беше проведена единствено с ИТН, които потвърдиха заявката си, че са за експертен кабинет. Съдейки по реакциите и на двете партии, разговорите са били конструктивни и вратата остава отворена за следващ етап, на която престои да се обсъдят конкретни имена на министри.

Поредни избори или стабилен кабинет?

Още в първите часове след изборите, с оглед на резултатите, както и на декларираната позиция от ПП/ДБ, че ще останат в опозиция, се заговори, че най-възможният и осъществим вариант е кабинет с мандат на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС и ИТН. Трите партии разполагат с общо 131 депутати, а минимумът е 121 народни представители. И трите формации, отново според заявките им, са за експертно правителство, което пък е и най-разумният формат с оглед на следизборната обстановка.

Трябва да отчетем и думите на Борисов, че ако не бъде излъчено правителство с първия мандат, отиваме на избори, което е истина. Той обвърза и резултата от гласуването за предложената кандидатура на Рая Назарян за председател на парламента с продължаването на преговорите. Ако тя не бъде избрана, вероятно всичко приключва.

Ясно е, че с мандат на ДПС или трета политическа сила е възможно да има кабинет, е утопия. Вариантът „избори” продължава да тегне с пълна сила след всеки нов предсрочен вот. Разликата този път е, че ГЕРБ получи доста повече гласове от следващите я партии, а избирателите ясно дадоха да се разбере, че не припознават ПП/ДБ нито като алтернатива, нито дори като възможен коалиционен партньор в следващо управление.

Проблемът при следващи предсрочни избори, освен финансовата част, която явно не прави впечатление вече на никого, е, че по-сериозно разместване на пластовете надали би имало. Малко вероятно е след няколко месеца ГЕРБ да спечели с мнозинство, нито пък някоя от влезлите партии в парламента се очаква да увеличат процентите си. Напротив – трусовете в БСП могат до доведат до невиждан до момента катаклизъм, изразяващ се в оставане под бариерата, а не по-малките драми в ПП/ДБ, да отнемат и още гласове от коалицията. Или пък може да се стигне до самостоятелно явяване, което обаче означава още по-нисък резултат.

Крайно време е да продължим напред

Съществува и опцията да влезе още някоя партия – „Синя България”, която набира все повече преднина и една от причините да не е с по-висок резултат е само краткото време от създаването и, до момента на изборите, а винаги има възможност за ново (дясно) обединение. Но дори това да стане факт, отново говорим за партии, които евентуално могат да подкрепят с гласовете си мандат на друга сила, а не да са значим фактор в следващ парламент. Поне на този етап.

На този етап плюсовете за съставяне на правителство са повече, отколкото минусите и отколкото при предната сходна ситуация. Нито се очертава подобно извиване на ръце, каквото имаше от страна на ПП/ДБ, нито я има тази несигурност, че предварителните договорки могат всеки момент да бъдат променени, защото... на някой му се пътува например или пък е решил на ключова позиция да постави семеен приятел. Истината е и че вече е крайно време да бъде съставен кабинет, който да изкара пълен мандат – и заради многото работа, която предстои и се е натрупала поради нестабилната обстановка и постоянно сменяващите се депутати и министри, и заради приоритетите пред страната ни, които към момента са поставени на изчакване. 

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати