Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Потъващият кораб РСМ

Мнения

Потъващият кораб РСМ

Потъващият кораб РСМ - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg 

Откакто новите управляващи поеха кормилото в РСМ, единственото, което чуваме по адрес на България са предупреждения, че няма да спазват договореното – нито Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, нито т.нар. Френско предложение, които те са подписали и са обещали да изпълняват. Нещо повече – не само, че нямало да ги спазват, а щели да ги предоговарят.

С оглед и на почти ежедневно правените коментари, идващи по посока на Скопие, оставаме с впечатление, че новият им президент - Гордана Силяновска-Давкова, както и новият им министър-председател – Християн Мицкоски, дори не са наясно какво точно съдържат двата документа. Според Силяновска, "нито един член от договора между Северна Македония и България не се казва, че трябва да се промени Конституцията”, даже била казала на френския президент Франсоа Макрон, че „философската му теза за ЕС е необикновена, но философията не може да бъде без принципи и ценности".

Сходни проблеми РСМ имат и с Гърция, като отказват да спазват и Преспанското споразумение, а още със своята клетва при встъпването си в длъжност, Силяновска не използва конституционното име на страната, което беше нарушение на договoреното, което предизвика остри реакции в южната ни съседка.

ЕС и САЩ

РСМ трудно може да разчита на някаква сериозна външна подкрепа, след като и ЕС, и САЩ ясно показаха, че за да се осъществи евроинтеграцията на югозападната ни съседка, тя трябва безусловно да се придържа към сключените споразумения. „Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония да работят за изпълване на очакванията за постигане на напредък на страната по пътя към ЕС”, коментира говорител на Европейската комисия, конкретизирайки именно прилагането на сключените двустранни договори с нас и гърците.

Не по-малко категорични бяха и от САЩ – „Договорите на Северна Македония с Гърция и България, свързани с напредъка към ЕС, няма да бъдат предоговаряни”, беше категорична и посланичката на САЩ в Скопие Анджела Агелер, като подчерта, че променитe в македонската конституция са условие за започване на преговори за македонското членство в ЕС, което Скопие все още не е изпълнило.

И ако през годините често е имало моменти, в които и Щатите, и Европейският съюз са давали разнопосочни сигнали, като са се опитвали да спазват принципа „хем агнето цяло, хем вълкът сит”, последните месеци, особено откакто новата власт пое управлението в РСМ, са ясен сигнал, че повече отстъпки към РСМ няма да бъдат правени.

Унгария

Не така стоят нещата с един от членовете на Съюза, а именно Унгария, която съвсем наскоро пое и председателството на ЕС, и която от години е една от страните, които поддържат по всякакъв начин РСМ.

Преди по-малко от месец страната отпусна и заем от един милиард евро на македонското правителство. Това е и най-големият заем, който правителството в Будапеща е отпускало, откакто премиерът Виктор Орбан е на власт. Финансирането включва 250 млн. евро за общините и още толкова за търговските камари, както и за нова инвестиция в енергетиката от 460 млн. евро.

Именно в Унгария избяга и бившият македонски премиер Никола Груевски, който е в изгнание там, след като се наложи да подаде оставка след многохилядни масови протести и разкрития за сериозни корупционни схеми, последваха и присъди. Орбан отказа да го екстрадира, а зад граница Груевски продължи да дирижира случващото се в партията му ВМРО-ДПМНЕ, налагайки и за лидер именно Мицкоски.

Близките връзки между Унгария (по-конкретно Орбан и неговата управляваща партия в Унгария „Фидес“) и РСМ (по-конкретно ДПМНЕ Груевски и Мицкоски) не са тайна, като от години Будапеща, чрез Арпад Хабони  - съветника на министър-председателя, инвестира сериозни суми в медии и НПО-та, свързани с ДПМНЕ. Именно чрез тези медии и организации отдавна тече и организирана кампания срещу страната ни, като постоянно се бълват материали и доклади, целящи да докажат „историческата истина” на РСМ.

Но една Унгария не е достатъчна, за да промени решенията на Съюза, още повече, че не от вчера самият Орбан е във формално изгнание, заради вътрешната и външна политика, която води. А РСМ има проблеми и на друг фронт.

След преброяването в

Албания

Според които данни като българи са се определили 7057 граждани, а като македонци 2281, последваха крайно остри реакции от Скопие, а някои македонски партии в Албания дори не признават резултатите от преброяването, което се проведе през 2023 г. Стигна се дори дотам „Дружество Преспа“, организация за защита на правата на македонците в Албания, да призове ЕС да вземе мерки срещу нас. Нищо ново...

Медиите в РСМ веднага скочиха, като заговориха за асимилация от наша страна, която е довела до създаване на българско малцинство в Албания, стигайки се до там, някои журналисти да пишат за стари, неотменени договори отпреди 50 и повече години, между нас и Албания, в които границите ни се допират. Тоест целта била да станем съседи, като разчитаме на някакъв сериозен бъдещ конфликт, касаещ македонски територии, които ние с албанците в крайна сметка да си разпределим.

Безспорно шизофренията сред македонците достига небивали висини!

От друга страна, не спират и нападките на албанският премиер Еди Рама към нас. Съвсем наскоро той ни обвини, че провеждаме "ужасна, отвратителна и антиевропейскa политика" срещу Северна Македония, говорейки за нашите „националистически пориви”, чрез които блокираме развитието на ЕС и реформите в РСМ.

ДПМНЕ окончателно потопи евроинтеграцията на страната си

След приключилите наскоро избори, довели на власт антибългарската и шовинистично настроена ВМРО ДПМНЕ, евроинтеграцията на северозападната ни съседка приключи. По-точно казано – те сами я приключиха. Ако до този момент и ЕС, и САЩ бяха безкрайно толерантни към тях, като често отправяха неоправдани критики към нас, вече и това свърши – застоят и буксуването на РСМ са забележими за всеки. Отношенията им с Гърция също допълнително усложниха и без това нестабилното им положение, водейки до все повече критики към тях и политиката, която демонстрираха, че ще водят новите им управляващи.

Вече въпросът не е кога РСМ ще се присъедини към ЕС, а дали въобще това ще се случи. Всъщност – най-логичната развръзка за страна, застинала в миналия век и легитимираща на държавно ниво говора на омразата, историческите фалшификации и македонизма.

* * *

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати