Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. А какво стана с мажоритарните избори?

Мнения

А какво стана с мажоритарните избори?

Снимка:

В първия си ден в парламента „Има такъв народ“ рязко забравиха за какво са се борили няколко години

„Основната задача на този парламент е промяна на Изборния кодекс. Още днес внасяме готови промени в Изборния кодекс и партиите, за да може субсидията да бъде 1 лев на глас. Българите от чужбина трябва да гласуват по пощата, трябва да се разпусне ЦИК и да се избере нова комисия, трябва да има видеонаблюдение“.

Тези приоритети пред парламентарната група на „Има такъв народ“ очерта председателят ѝ Тошко Йорданов, сценаристът.

Според него, това били нещата, които парламентът трябва да изпълни веднага.

Обаче...

Нито дума не се чу от устата на дясната ръка на Слави по отношение на най-голямата им битка – въвеждането на мажоритарна избирателна система с избори в два тура. Докато не го попитаха изрично от ГЕРБ, които реално внасят точно поправката, която ИТН искаше за мажоритарното гласуване.

Това дори не е първи реверанс от страна на Бойко Борисов по отношение на резултатите от проведения преди 5 години референдум. В предишния парламент вече беше направен опит да се наложи партийна субсидия от 1 лев на глас, но решението не издържа дълго след отпора на другите политически сили.

Какво всъщност ни попитаха през 2016?

Инициативен комитет с председател Слави Трифонов инициира допитване до нацията с 3 конкретни въпроса:

„1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?“

В крайна сметка 3 488 558 българи излязоха да гласуват, а едва 12 хил. гласа не достигнаха резултатите от референдума да станат задължителни. Резултатите бяха „да“ и на трите въпроса, а финалното решение за мажоритарния вот остана в ръцете на Народното събрание.

С волята на мнозинството гласували се съобразиха ГЕРБ и „Воля“. Останалите партии обаче надделяха и отхвърлиха предложението.

През лятото на 2017 Слави Трифонов дори написа гневно писмо до парламента:

„Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската Конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си.

Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем.

В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ. Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.

И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по Конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така. В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър.

Затова ще завърша с две поговорки.

„Каквото повикало - такова се обадило“ и „На зла круша – зъл прът“.

„Да гласуваш на инат“: Обратно в 2021...

Не я ясно кога се е зародила идеята за мажоритарен вот сред Слави Трифонов и неговите сподвижници. През 2015 година обаче започна кампанията на „Шоуто“ в подкрепа на тоталната смяна на системата. През 2016 се проведе референдумът, през 2017 – парламентът, предвождан от БСП и ДПС, попари надеждите им.

След 6-годишна битка пред партията се откри историческата възможност да прокарат всичко, за което са се борили. ГЕРБ без колебание ще им осигурят нужните гласове, за да финализират мисията си.
Те обаче вече не го желаят... Защо? Дали не е защото има реален шанс да се получи?

Тошко Йорданов: Няма да се лъжем, че този парламент ще изкара 4-годишен мандат

„Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство“, врътнаха се от ИТН.

И така идеята на мажоритарност отново ще събира прах на някой рафт в парламента.  

 

 


Коментари (23)

НАРОДНИТЕ ЛЪЖЦИ И МАРОДЕРИ...... СКОЧИХА НА БЪЛГАРИТЕ..... .
КОЛКО МИСЛЯТ ЧЕ ЩЕ БЪДАТ ТЪРПЯНИ...?
15.04.2021 16:37 / Отговор
СЛАВИ ИЗЛЪГА! Бойкикиев и сестра Галева го конкурират. Надпреварват се с Корни.
15.04.2021 16:56
СЛАВИ ЛЪЖАТА "Вие сте се самозабравили.
Срамувам се, че сте такива.
Аз съм просто един от многото.
Изпълнете волята на народа си!"

Това беше, когато Слави беше един от народа. Сега е от самозабравилите се.
15.04.2021 17:02
Ей, Славчо, ами ти стана лъжец не повече от час след като стана депутат. Каква е тази метаморфоза, недоумявам!
15.04.2021 21:10
Мимето Трик, поредният трик, какво ли се чудим! Славчо е заложник! Махнаха го от БТВ и няма пари за кабеларката! Беше биз-бизе с целия ъндърграунд, те инвестираха в него и сега им връща услугата като се намърда в парламента! Такива като него нямат задръжки!
Забелязахте ли колко бързо забравиха думата суверен?
15.04.2021 21:46
Уфф! Учиндолци - подлеци!
15.04.2021 16:42 / Отговор
ГЕРБКП Комунистът Борисов направи депутат съдружничка на опасен наркобос от Косово. Не е случайно, че Антон Тодоров нарича ГЕРБ шайка - https://www.youtube.com/watch?v=do9OGFpVrOo
15.04.2021 16:49 / Отговор
ГалФончо Много са ти плоски лъжите Бе, няма кой да т се хване! Измисли нещо друго, или изприпкай да ти напишат нещо ново!
15.04.2021 16:55
ГЕРБКП Троловете на ГЕРБ винаги казвате на нещо, което осветлява корумпираната ви шайка, че е "лъжа" , без аргумент. Само пишете "това е лъжа" и толкова.Елементарни и плоски сте като вожда си, който продължава да се крие и да не отговаря на въпроси.
15.04.2021 17:06
ОРЕШАРСКИ 2........ КОЙ ЩЕ СЕ КРИЕ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ГНЯВ...? .
КАК СЕ РЕПРЕСИРАТ 850 000...... +300 000 ПАТРИОТИ.......?
15.04.2021 17:16
ГЕРБКП Из кулоарите на парламента:
- Г-жо Кирова, Исмет Османи е опасен наркобос от Косово и Ваш съдружник. Ето тук вижте Вашия подпис и неговия.
- Не го познавам. Имам много фирми.
Росица Кирова, докарана от другаря Борисов с джипката за депутат в Народното събрание.
15.04.2021 17:23
ГалФончо Това помиярите само с помия ли знаете да заливате! Кажи си бре, какви идеи имате, какви решения ще вземате за кризата , които ще са далеч по-различни от това на Борисов? Да се'рете из форумите всички знаем че можете!
15.04.2021 17:34
Покажи всички
Един примитив Ами сега??Колко пъти ще се измятат като мокра дъска...
15.04.2021 17:02 / Отговор
Как колко, докато могат, дотогава ще търмъчат като Фатмака.
16.04.2021 19:29
attropo Нещо друго да чакате от тези нео-кАмунистчета?
Само олигофрени като *гербкп* и другия идиот постоянно може да тролят лъжи!
15.04.2021 17:09 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още