Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Ах, този лош, лош Гешев

Мнения

Ах, този лош, лош Гешев

Ах, този лош, лош Гешев - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Още преди година главният прокурор Иван Гешев поиска да бъде обявена за противоконституционна разпоредбата от парламентарния правилник, която позволява на депутатите да го канят на изслушване в Народното събрание “най-малко веднъж на всеки три месеца”.

Конституционните съдии решиха, че главният прокурор може да участва в обсъжданията в при желание от негова страна, но без да може да бъде задължаван да присъства, както и че депутатите не могат да изискват от обвинител №1 информация по конкретни дела.

Разбира се, повечето медии представиха по съвсем различен начин решението на КС. По написаното от тях, човек остава с впечатлението, че Народното събрание може да вика на изслушване главния прокурор на всеки три месеца във всяка парламентарна комисия, а той е длъжен да се отчита. Да, ама не.

Разбрали-недоразбрали, миналата седмица от Антикорупционната комисия побързаха да го привикат, за да обясни за петорната експертиза на снимките от спалнята на Бойко Борисов. Тя, експертизата, бе цитирана и в Европейския парламент наскоро, след като там обявиха, че според нея снимките са манипулирани. „Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото на бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна” показва, че те са били манипулирани”, заяви председателстващият комисията по бюджетен контрол на ЕП и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски.

Съвсем логично, коментарът на Гешев гласеше, че не знае за какво отново го викат в парламента, при положение, че той не може да коментира конкретни дела. За пореден път се разбра, че е привикан и в последния час, по спешност – поканата е получена в 16:00 часа, а заседанието на комисията е било насрочено за 17:00.

А на самото заседание се разбра, че явно Гешев е привикан по спешност не за друго, а за да бъде питан... кога щял да си подаде оставката.

Явно цирковете от миналата седмица им се сториха недостатъчни на някои депутати, които са решили да си правят предизборните кампании на гърба на главния прокурор и на ръба на закона, та други техни колеги от Правна комисия са поканили този четвъртък на изслушване главния прокурор Иван Гешев. Отново. Но поне този път са от комисията, която има законови основания да го прави. Макар резултатът да е предварително ясен. Ще се повторят цирковете от миналата седмица.

Всъщност цирковете не са само от миналата седмица, а от миналата година, когато Гешев беше привикван отново няколко пъти в парламента, за да бъде изслушан. Тогава най-гласовите депутати претърпяха истинско фиаско, след като главния прокурор им изнесе открити лекции по право, а радетелят за ВСР (Велика съдебна реформа) Христо Иванов от ДБ, дори не благоволи да присъства, след като години наред размахваше пръст по темата и се заканваше.

Явно новият наратив на управляващите в оставка е да питат Гешев кога ще си ходи. След като предишният „Хората искат Гешев да си ходи” не хвана дикиш, балонът „съдебна реформа” критично спадна, а Надежда Йорданова – правосъдният министърът все по-популярен с прозвището си „Жената зад щанда”, напуска поста безславно, изглежда тозие единственият начин да продължават да повдигат темата. Поне още известно време.

Но имаше, вероятно още съществува доста по-лесен начин вече споменатите Христо Иванов и Надежда Йорданова да си зададат всички въпроси, ако им стиска, разбира се. Още през март месец Иван Гешев ги покани на публичен дебат за любимата им съдебна реформа. „Публично пред медиите и гражданите да чуем аргументите и хората да си изяснят къде е истината. Ще дойда сам, ако се притесняват да съм със заместници”, заяви тогава той.

Но и двамата отклониха поканите, а според Йорданова, това не прилягало на поста и. С участието на госпожата имахме възможност да гледаме и дебати във ВСС. По-точно, тя мълчеше или хъкаше и мъкаше, докато Гешев и разясняваше правни въпроси и процедури, които тя не познава. И такива ми ти работи. Поне беше забавно.

След като няколко месеца имаше затишие по темата, произтичащо от тоталните неуспехи, които претърпяха Иванов, Йорданова и сие по темата, касаеща отстраняването на главния прокурор, от около месец въпросите правят последни отчаяни напъни да симулират активност. Но вече никой не им вярва, дори и сред техните поддръжници се появиха брожения, че не са свършили нищо от обещаното.

Всъщност самата четворна коалиция дойде на власт с обещания за детрониране на Иван Гешев, но всичките им опити да използват съществуващата законова процедура за предсрочното му освобождаване, се оказаха тотално неуспешни. Още по-лошо, всичките им опити да сблъскат позиции с него, завършиха още по-зле, като разкриха тоталното им непознаване на закона и процедурите.

А обществеността така и почти нищо не чу или прочете за декларацията на спецпрокурорите от 12 държави, в която се изразяваше несъгласие със закриването на Специализираната прокуратура. Никой не е коментирал и директните им обвинения, че се касае за натиск от политическата власт. И името на Лаура Кьовеши постепенно бе забравено. И как да е иначе, след като тя не оправда надеждите на поборниците за ВСР. А съвсем доскоро до какъв душевен оргазъм сред реформаторите водеше споменаването на нейното име. Ех, какви времена бяха...

Но това не попречи на медиите ни да ни занимават с доста по-несъществени неща – например посещението на правосъдния министър на боксов мач в Централния софийски затвор. И още редица подобни безумия.

Съдебната реформа умря, Йорданова е министър в оставка, ДБ има напълно реалните шансове при следващи избори да не успее да влезе в парламента. А Гешев си е все още на поста, като изгледите за неговото отстраняване са все по-имагинерни.

Дори и демагогията на поборниците не им се получи. Но това не пречи на повечето медии на продължават да борят Иван Гешев – колкото и с каквото могат. Сизифови усилия, на които ще трябва да станем свидетели и в четвъртък. Дано е за последно, че на хората вече им дожалява за ДБ и екс секретарката на Христо Иванов. И като се замислим, че и при предсрочни избори ще трябва да слушаме отново същия до болка омръзнал ни рефрен – колко е лош Гешев, колко са праведни искащите му оставката, колко ВСР е необходима и неминуема, колко само ДБ могат да ни гарантират отстраняването му. Добре, че всъщност е той, този лош Гешев, че иначе легитимацията на въпросните е невъзможна без него.

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети