Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Бавно, но никак славно

Мнения

Бавно, но никак славно

Бавно, но никак славно - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

На три последователни срещи във вторник партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ (ИТН) представи състава на проекта си за правителство, след което и трите партии, от които беше потърсена подкрепа - ДБ, ИБГНИ и БСП обявиха, че ще обсъдят предложенията на съветите на партиите си.

Първите отзиви след срещата бяха уклончиви. Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че ИТН са приели, че трябва да имаме някаква форма на политическо съгласие по приоритети.

ДБ бяха по-ясни, като Христо Иванов каза, че „ние не можем да кажем, че това е правителство на промяната“, а Владислав Панев, който заедно с Цецка Бачкова от коалицията бяха на срещата с ИТН, заяви: „шансовете да подкрепим правителството са не повече от 50 процента". Николай Хаджигенов от ИБНИ каза, че проектокабинетът им е бил представен като на кино и са гледали слайдове, а колегата му по група Мая Манолова явно също не беше възторжена от „прожекцията”.

Хаджигенов обяви, че мoжe и дa пoдĸpeпят ĸaбинeтa, но от дyмитe мy cтaнa яcнo, чe нacтoявaт зa cпopaзyмeниe, ĸaĸвoтo според Toшĸo Йopдaнoв не е възможно. От друга страна, в първата си тв изява кандидат-премиерът Пламен Николов обяви, че ако е необходимо, ще подпишат споразумение с формулирани приоритети, без да уточнява вероятния механизъм - дали чрез двустранни споразумения на ИТН с всяка партия, или чрез обща договорка.

За пореден път впечатление направиха и исканията (изискванията) на ДБ. По БНР Христо Иванов повдигна въпроса за „механизъм за взимане на партньорски решения”, която идея категорично надхвърля рамките на стандартното споразумение, намеквайки по-скоро за формат, в който решенията да се взимат след общо (лидерско) одобрение. Което искане отново доказва и наблюденията, че ДБ искат по-съществена роля в правителството, вероятно и постове. Както отбеляза и лидерът на ИТН Слави Трифонов: „Аз знам какво искат. Те искат постове, въпреки че твърдят, че не искат”. Подобни съмнения се появиха и след като ИТН отказа да покани служебните министри Кирил Петков и Асен Василев в бъдещо правителство, макар да им бяха отправили първия път такова предложение, а именно според Христо Иванов, служебният министър на финансите Асен Василев е „пример за почтеност и експертност в управлението”.

 Иванов изрази съмнения и в качествата на номинирания за премиер: „Очаквахме човек, който може да лидира трансформацията на България”, заяви той по БНР.

Не е тайна и мнението на някои активисти и голяма част от поддръжниците на ДБ към тези на ИТН и към Трифонов в частност. Преди броени дни общинският съветник от ДБ Методи Лалов написа във Фейсбук профила си: „ Време е за нови избори, на които да изхвърлим и мутрите, и чалгата от политиката. България може и заслужава много повече от Борисов, Доган, Трифонов, Тошко и компания, уважаеми сънародници”, с което за пореден път демонстрира какво е мнението на голяма част от ДБ за ИТН.

Още в предизборната кампания имаше доста сблъсъци по оста „умнокрасивите” и „чалгарите”, като последвалите следизборни изказвания на ДБ и компания още повече увеличиха пропастта между тях. За това допринесе и изказването на Иво Прокопиев, който заяви, че „350-те хиляди гласа за ДБ не са просто статистика – „това е интелектуалният и бизнес елит на държавата и ако той не е представен в парламента, се стига до това, до което се стигна - пълна подмяна на идеята за демокрация и пазарна икономика”, с които си думи за пореден път демонстрира манията за величие и превъзходство, която демонстрират от коалицията.

Към този момент няма категорична яснота дали БСП, ДБ и ИБНИ ще подкрепят предложения от ИТН кабинет. Докато първите е по-скоро вероятно да гласуват „за”, „мутрите” са по-колебливи, а редица изказвания и цялостното поведение на ДБ през последните седмици говори, че по-скоро ще ни тласнат към нови избори, с неугасващата им надежда, че на тях ще получат още повече гласове, което би им осигурило повече възможности да прокарат политиките си.

Неяснотата се засилва още повече и от противоречивата информация, която започна да излиза за някои предложения от проектокабинета. Режисьорът и фотограф Виктор Димчев публикува скандален чат на кандидата за правосъден министър, в който Момчил Иванов сваля своя студентка. От снимката става ясно, че са намесени жартиери, червени килими и други пикантерии. Дали този чат ще доведе до смяна на предложението за правосъден министър, предстои да видим.

Именно на адвокат Петър Илиев пък, който беше номиниран за министър на правосъдието в първия проектокабинет на „Има такъв народ“, впоследствие спряган за кандидат премиер, а сега беше включен отново като предложение за министър на вътрешните работи, се свързва със случай на неправомерно копиране от чужд научен труд, без цитиране в негова юридическа монография. Става въпрос за книгата му на тема „Компетенцията на Народното събрание“, в която на места има дословно копирани пасажи от доктората на преподавателя в Софийския университет Наталия Киселова.

За да бъде одобрено предложеното правителство, има три относително реалистични варианта. Първият е този, който беше най-спряган – БСП, ДБ и ИБГНИ да подкрепят проектокабинета, като това му гарантира 148 гласа. Напълно достатъчно мнозинство, дори при присъствието на всички депутати в парламента.

Вторият е само БСП и ИНГБИ да подкрепят кабинета, което обаче означава 114 гласа – недостатъчни, ако кворумът не падне. Тук възможността е някоя партия да излезе при гласуването. Допреди дни това изглеждаше по-вероятно, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще участва в гласуването на кабинета на ИТН като депутатите ще са „против”, а от ДПС също заявиха подобно намерение. Почти невероятно е ДБ да излязат от залата, ако преди това обявят, че няма да дадат гласовете си за предложения кабинет.

Третият вариант е най-интересен – ДПС да даде подкрепата си, ако останат само ИТН и БСП, които заедно ще имат 101 гласа, но с депутатите на ДПС, които са 29, сметката би излязла. Това е още по-вероятно да се случи, ако ДБ откажат да подкрепят проектокабинета. Конфликтът по оста ДПС-ДБ не е от вчера, но още повече се обостри последните месеци, в които нееднократно прехвърчаха искри. ДБ се опитаха, не за пръв път, да наложат кой да е във властта и кой извън нея, като по време на откриването на 46-то НС, Христо Иванов прочете декларация, в която призова следващото управление да остави извън властта ГЕРБ и ДПС, „защото без това ние ще заразим и следващия цикъл на упражняване на власт със същия бацил на тежката корупция“. Това провокира лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да припомни, че: „Партията на олигарха и медиен монополист Прокопиев, който чрез медийно НПО рекета си участва във всичките три правителства на Борисов, не може да обвинява в корупция опозиционна партия като ДПС, която не е участвала във властта през целия този период. Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Вие сте част, и сте продукт, и заложник на една организирана олигархично, медийна, НПО политическа група. Става въпрос персонално за г-н Прокопиев, като олигарх и символ на задкулисието в българската политика.” Малко след това пък Прокопиев разпространи до медиите свое отворено писмо до лидера на ДПС, в което посочи, че забелязва „нарастваща агресия и манипулативност“ в серия изказвания на Карадайъ, „както и изказвания на други лидери на ДПС“.

Напълно възможно е за пореден път ДПС да се окаже незаобиколим фактор, като именно от тяхното решение да зависи дали въобще ще го бъде този парламент. Те безспорно са и най-разумният играч на политическата сцена, който рядко говори празни приказки. От друга страна, ДПС предпочитат да наблюдават отстрани случващото се, като поредното доказателство за това е и изказването на зам.- председателя на партията Йордан Цонев, който още преди седмица заяви, че: „Нашето решение е да изчакаме края на преговорите и да видим състава на правителството. Ако трябва да дадем нашия принос, без да участваме, бихме го направили.”

Надали възелът ще се разплете в следващите няколко дни, тъй като от БСП заявиха, че още не са взели окончателно предложение,  а и продължават да настояват за писмени гаранции. ДБ също обявиха, че до другата сряда ще решат дали да подкрепят втория проектокабинет, а също се появи и информация, че Манолова и Хаджигенов от ИБГНИ преговорят с ДБ да откажат да подкрепят правителството на ИТН, като целта са нови избори.

 

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати