Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Брифинг пред Централния софийски затвор? Много креативно, спор няма…

Мнения

Брифинг пред Централния софийски затвор? Много креативно, спор няма…

Брифинг пред Централния софийски затвор? Много креативно, спор няма… - Tribune.bg

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Преди два дни „Продължаваме промяната” публикуваха предизборен клип, в който уж описват схема за прикриване на злоупотреби с пари от еврофондове, уличаваща висши представители на ГЕРБ и ръководители в държавната администрация. Това поне са твърденията на ПП, в частност - на Кирил Петков, който в понеделник качи видеоклипа на личния си профил във Фейсбук, като думите му бяха: „Подготвяме сигнал до Европейската прокуратурата. За първи път провалените политици на прехода ще бъдат разследвани от прокуратура, която няма да разпъва чадър над тях”.

Главно действащо лице в клипа на ПП, набедено за прикриването на крупни измами и злоупотреби, е Добринка Михайлова – настоящ директор на Дирекция „Одит на средства по регионални политики” в Министерството на финансите, която бе уволнена от Асен Василев, но по-късно, възстановена на тази позиция от служебния кабинет на Гълъб Донев.

Както написа и в профила си във Фейсбук Петков, „Продължаваме промяната“ е изпратила сигнал до европейската прокуратура за злоупотреби с евросредства по време на управлението на ГЕРБ. „В този сигнал става дума за милиони евросредства и техният одит как са се разпределяли еврофондовете през годините на ГЕРБ и как одитът е бил извършван. Главното действащо лице се нарича Добринка Михайлова”, заяви пред журналисти той, допълвайки, че са били арестували преди това и Бойко Борисов, но българската прокуратура, в частност главният прокурор Иван Гешев, са опънали над ГЕРБ и Борисов и „затова Борисов беше освободен след 24 часа”'.

Разликата сега била, че новият сигнал бил свързан само с евросредства, което означавало, че работеща антикорупционна комисия, заедно с европрокурори, могат да доведат до реални присъди и повдигнати обвинения, продължи да каканиже Петков. За да звучи още по-убедително, той и Асен Василев спретнаха импровизиран брифинг не къде да е, а пред Централния софийски затвор. Много креативно, спор няма.

Петков стигна и по-далеч, обвнявайки дори Брюксел, който по думите му „си е затварял очите за близо 5 милиона лева, неправерно изхарчени по времето на Борисов”. Поради което, натърти Петков, ПП още през април сезирали Европрокуратурата, чиято работа била да докаже твърденията им. Не знам какво са правили и доказвали ли са нещо, но вече 6 месеца ни звук, ни стон в подобна връзка от страна на Лаура Кьовеши и подчинените ѝ. Явно и те са в схемата…

Всъщност проблемите са няколко. Първият е, че Петков стъпва на една стара и опровергана дори от съда лъжа, опитвайки се да изфабрикува нова. В края на август втора инстанция на Софийския административен съд реши, че арестът на бившия премиер Бойко Борисов през март, е бил незаконен, като присъди и 480 лв. обезщетение на лидера на ГЕРБ.
С това решение се потвърждава и първата присъда, че Борисов е бил задържан незаконно от полицията. Впоследствие прокуратурата не откри данни, върху които би могла да продължи ареста или да повдигне обвинения, и той беше освободен.

Разпореденото задържане на Бойко Борисов не покрива стандарта за непроизволност и законност, е установила сега втората инстанция на административния съд. Освен това полицаите са нарушили и Европейската конвенция за правата на човека, която изисква задържания незабавно да бъде уведомен за причините за ареста.

Още в края на март в страната ни дойде и мисия на Европейската народна партия (ЕНП), която установи, че задържането на Борисов (както и на Владислав Горанов и Севделина Арнаудова), и обиска в дома му, са в разрез с върховенството на закона. Те бяха категорични, че принципът не може да е: „Нарушавам законодателството, нарушавам върховенството на закона, защото искам да защитя върховенството на закона.”

Преди седмица Европейският парламент също обсъди случая със задържането на лидера на ГЕРБ, като в дневния ред беше включен актуален въпрос „Незаконно задържане на лидера на опозицията в България” по искане на ЕНП. Евродепутати осъдиха задържането на Борисов и казаха, че върховенството на закона трябва да важи за всички. Лично лидерът на ЕНП Манфред Вебер заяви, че този акт е бил нарушение на основния принцип на правовата държава в България.

Та правя тази вметка, за да уточня, че е нелепо Кирил Петков да говори за чадър от прокуратурата, след като съдът прецени, че се касае за незаконен арест, мисия от ЕНП още през март отбеляза, че е погазен законът, а сега – през септември, не къде да е, а дори в Европарламента темата бе предмет на обсъждане. Още по-нелепо е не просто от ПП отново да я повдигат, а да я използват за основа на въпросното предизборно видео.

И за да бъде пълен резилът на Промяната, вчера Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС” към Министерството на финансите пусна позиция по повод твърденията на Петков. „Във връзка с разпространеното в медиите на 19.09.2022 г. изявление на политически лица от партия „Продължаваме промяната“, изразяваме категоричното си несъгласие с изложените твърдения за неправомерни действия в Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“.

В позицията се казва още, че одитните органи докладват пряко и регулярно на Европейската комисия резултатите от работата си, като това включва и Годишен контролен доклад, който представя резултатите от системните одити, одитите на проектите, извършени на база одитна извадка и одитите на отчетите, а описаните по-горе резултати се оценяват от Европейската комисия, която приема или отказва да приеме резултатите от одиторската работа по съответната програма.

„До този момент Европейската комисия и Европейската сметна палата оценяват работата на Одитния орган ИА ОСЕС като съответстваща изцяло на европейското законодателство, насоките на Европейската комисия и международно признатите одиторски стандарти”.

Че Петков и компания не осъзнават какви може да са последствията за системата за управление и контрол на средствата от ЕС, заради клеветите им, е ясно. Но да се опитват да внушат, че цари повсеместно овладяване на прокуратура, съд, изпълнителните агенции, та чак Брюксел и евродепутатите, е не просто нелепо, а плод на болните им мозъци.

Фиксацията, която Петков има спрямо ГЕРБ и Борисов, не е новина. Беше пределно ясно, че по време на предизборната си кампания, с оглед и на все по-застрашително намаляващите прогнозни резултати за ПП, те ще се опитат за пореден път да яхнат темата, заради която миналия път хиляди наивници им повярваха и ги изпратиха в парламента. Но този път стигнаха още по-далеч, опитвайки се да дискредитират и Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС”, по този начин и Министерство на финансите, а най-накрая – и България.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети