Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Д-р Борислав Цеков: Стратегията на Тръмп е да се стигне до Върховния съд на САЩ

Мнения

Д-р Борислав Цеков: Стратегията на Тръмп е да се стигне до Върховния съд на САЩ

Снимка:

От Фейсбук профила на д-р Борислав Цеков

КАКВА Е СТРАТЕГИЯТА НА ПРАВНИЯ ЕКИП НА ПРЕЗИДЕНТА ТРЪМП?

Приятели, стратегията на правния екип на президента Тръмп е да се стигне до Върховния съд на САЩ.

За целта, освен солидни доказателства за изборните измами - каквито има! - е нужно да се изчерпят възможностите на щатско ниво.

Ясно е, че на щатско ниво в спорните щати и изборната администрация, и щатските съдилища са под контрола на демократите. Затова те ще отказват да бъде проверявана валидността на бюлетините при повторните преброявания в Уисконсин и Джорджия, а съдилищата ще отхвърлят исковете.

Това не е притеснително, нито неочаквано - просто е необходим етап в пътя до Върховния съд.

Затова не се връзвайте на медийни сензации от типа „отхвърлиха иска на Трьмп в Пенсилвания“, „няма доказателства“ и др. под. Ясно е, че така ще стане. Но това са стъпки към Върховния съд. На американския адвокатски жаргон всичко това се нарича – „изграждаме дело за Върховния съд“.

Не слушайте и журналистическите претенции - ама, дайте ни доказателства. Запомнете! Никакви сериозни доказателства няма да бъдат дадени на медиите. Подчертавам - никакви! Защото такава публичност може да доведе до замитането на следи, натиск върху свидетели и пр. Никой сериозен адвокат не дава доказателствата на медиите преди да ги е представил в съда. Ще се публикуват само някои неща, но не и най-важните.

Във Върховния съд вече беше направено симптоматично преразпределение на съдиите, които ще бъдат доклалчици за спорните щати - Ейми Кони Барет за Уисконсин, Мичиган - Брет Кавано, Кларънс Томас за Джорджия, Самюъл Алито за Пенсилвания.

Освен доказателства за масови изборни измами и подмяна на реалните резултати чрез софтуера на Dominion Voting Systems, пред Върховния съд адвокатите на Тръмп ще пледират и за нарушения на американската конституция в Пенсилвания, конкретно - нарушаване на принципа на еднакво третиране. В този щат властите позволиха на изборната администрация във Филаделфия и Питсбърг, откъдето дойдоха ненормално голям брой гласове за Байдън, да зачитат (казано най-общо) за валидни бюлетини, които в другите окръзи от щата не са били зачитани.

Какъв ще е изходът от делото пред Върховния съд е трудно, да не кажа невъзможно да се прогнозира. Ако обаче Съдът анулира изборните резултати в един или повече щати, това ще означава, че е възможно никой да не постигне нужното мнозинство в Избирателната колегия от 270 гласа. Тогава се отива към т.нар. условен избор (contingent election). При тази процедура, Долната камара на Конгреса избира президент, като се гласува по щати, а Сенатът избира вицепрезидент с абсолютно мнозинство. С такава процедура, например, е бил избран за президент не кой да е, а един от „бащите-основатели“ на американската нация Томас Джеферсън. При това е избран след 35 неуспешни гласувания в продължение на цяла седмица.

Така че - абстрахирайте се от медийната врява по темата и кой какво бил казал. Никакво значение няма това! Важна е процедурата и хладнокръвната юридическа работа по доказването пред съда. Както коментирах в медиите непосредствено след 3 ноември - тези избори ще се решат във Върховния съд.  


Коментари (16)

Тодоров "Врява по темата" се вдига, Бориславчо, от такива като теб, за които осуетяването на втория мандат на Тръмп е неприемливо, тъкмо защото то е неприемливо за кремъл. Не се тревожи, момче. Каквото и да е продължението до финала на американските избори като срок и резултат то ще зависи от американците (демократи или републиканци), а не от криминалната власт в Москва начело с нищожеството Путин.
21.11.2020 18:19 / Отговор
Точно така! Само че на 180 градеса. Защото Байдън е човекът на Путин....
23.11.2020 15:13
Bij Тъпак
26.11.2020 06:13
Петър Петров ТОЧНО ТАКА. ТРЪМП Е ПРОЕКТ НА КРЕМЪЛ. НИКОГА, ОТ НАЧАЛОТО НА 20 ВЕК НЕ Е БИЛА СЪЗДАВАНА ТАВА ОМРАЗА И РАЗДЕЛЕНИЕ В АМЕРИКАНСКОТО ОБЩЕСТВО. ТОВА Е ЦЕЛТА НА РАШКИТЕ. И ТРЪМП ГО ПОСТИГНА. КОГАТО ОРАНЖЕВИЯТ ТУЛУП "СПЕЧЕЛИ" ИЗБОРИТЕ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА В РУСКАТА ДУМА СЕ ЛЕЕШЕ ШАМПАНСКО - НЕЩО КОЕТО НИКОГА НЕ СЕ БЕ СЛУЧВАЛО. НИКОЙ ОТ ПУБЛИКАТА ТОГАВА НЕ ЗНАЕШЕ КАКВО СЛЕДВА. ДЕМОКРАТИТЕ ПРИЕХА РАЗУЛТАТА СЪСВСЕМ ДОСТОЙНО. НО ПОСЛЕДВАЛИТЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ ДОКАЗАХА ЦЕЛТА. СЕГА ТУЛУПЪТ СЕ Е ВКОПЧИЛ ВЪВ ВЛАСТТА, НЕ ЗАЩОТО МИСЛИ ЗА АМЕРИКА И НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ. ТОЙ МИСЛИ ЕДИНСТВЕНО ЗА СЕБЕ СИ И ЗА ЗАДАЧИТЕ, ПОСТАВЕНИ МУ ОТ АЗИАТСКИТЕ ГОСПОДАРИ. НО ИНТЕРЕСНОТО И ЗАБАВНОТО ТЕПЪРВА ПРЕДСТОИ. ЩЕ ЛЪСНАТ ФИНАНСОВИ И ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ, НА ДЕВЕТА СТЕПЕН. СЪЩО- ПРЕДАДЕНА СТРАТЕГИЧЕСКА ИНФОРМАЦИЯ И ДЪРЖАВНАТА ИЗМЯНА. ИДВА ИНТЕРЕСНОТО! БЕЗПРЕЦЕДЕНТНОТО!
03.01.2021 11:18
Надблюдател При над 140 милиона гласували, и ти да твърдиш че си имал свидетели, ми звучи несериозно! Тръмп просто трябва да признае победата на опонента, останалото е агония, която не му прави чест;
21.11.2020 19:24 / Отговор
Българин Този ПСИХОПАТ Тръмп! ВЪН ОТ БЕЛИЯ ДОМ!
22.11.2020 11:11 / Отговор
До Цеков Престанете да ни занимавате със този корумпиран тип! Ние не искаме той да спечели! Един непочтен човек! Паталогичен лъжец!
22.11.2020 11:27
Омразата е отрова Абе вие чувате ли се?!? Няма значение дали има измама - не го искаме, да го няма! Вие сте откачение и не си мислете, че не си заслужавате тиквата с такова мислене и поведение! Дали тръмп ще спечели или не ще се разбере скоро, до тогава всичко е предположение - особенно защото си нямате НИ НАЙ-МАЛКА представа за американската история и законодателство. Американските избори ще се решат КАКТО е написано по конституцията им. Дали това дава победа на байдън тепърва ще се разбере.
22.11.2020 15:33 / Отговор
Киртчашки Американците гласуваха и Байдън победи. Тръмп се държа като малко детенце неумеещо да губи.
Цеков не го знам що за юрист е но да напишеш подобна глупост - че съдиите били под контрола на демократите или че тактиката била да загубят делата на всевъзможни инстанции за да стигнат до аудиенция при Върховния Съд е нелепост с библейски размери. Погледнете “адвокатите” на Тръмп - те нямат доказателства а единствено някакви конспиративни теории.
22.11.2020 15:42
Отговор Тъй наречената "тиква" , е най успешният Премиер на Прехода! А тия ,които се набират за по-умни, сме им се нагледали на мародерствата в синьо-червената мъгла! Още има оцелели, а другите избягаха на Запад!
22.11.2020 19:32
Вдъхновява е Тръмп Никога не спира да се бори. Няма президент на САЩ, срещу когото да е изливана толкова помия. Въпреки всичко, Тръмп ще победи! Полуумрялата жаба Байдън няма да може да кряка пред възхитеното си блато...
23.11.2020 15:08 / Отговор
Истината е че Тръмп, от както стана световно събитие никога не е преставал да лъже. От руското джудже путкин ли е прихванал или се си е бил дърт циганин ... и по америка ги има ромите и там покрадват, послъгват, данъцъ не ебават да плащат ...
24.11.2020 09:25
Венегас Браво!!!
Не бих могла да го кажа по-добре...
29.11.2020 01:18
Петър Петров Тръмп не победи! Безпрецедентно аморален и долен задник!
03.01.2021 00:50
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема