Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Дерматолог: Избягвайте слънцето между 11:00 и 16:00

Мнения

Дерматолог: Избягвайте слънцето между 11:00 и 16:00

Дерматолог: Избягвайте слънцето между 11:00 и 16:00 - Tribune.bg
Снимка:

Aко изгаряме за 5 минути без фотозащита и използваме фактор 50 – ще бъдем защитени за 50 минути

Интервю за Tribune.bg с д-р Весел Кантарджиев – началник на Клиниката по дерматология във ВМА

С покачването на температурите идва време за море, басейни, забавления и интензивно излагане на слънце, как да подготвим кожата си за слънчевите бани?

През летния сезон, когато опасността от слънчево изгаряне е най-голяма, в градски условия се препоръчва редовното използване на слънцезащитни продукти, а по време на море, планина и почивка, когато се излагаме на интензивно слънце, фотозащитата трябва да се нанася стриктно на всеки 2 часа.

За подготовка на кожата при по-светли хора се препоръчват няколко краткотрайни слънчеви бани преди почивка на море. Добре е да знаем, че слънчевият спектър е съставен от два вида лъчи, които проникват през атмосферата – UVA и UVB лъчи. UVA лъчите достигат по-дълбоките слоеве на кожата и ускоряват процесите на стареене, докато UVB проникват по-повърхностно и са пряко отговорни за слънчевото изгаряне. Необходимо е да използваме фотозащита, която ни защитава и от двата вида лъчи.

В какви часови зони и по колко време е разумно да се печем?

Дерматолозите препоръчваме излагане на слънце до 11:00 ч. сутринта и след 16:00 ч. следобед при възрастни, тъй като излагането в рисковата часова зона (11:00 ч.-16:00 ч.) доказано води до повишен риск за кожата от алергии, изгаряния и поява на доброкачествени и злокачествени новообразувания. Също така не трябва да забравяме, че слънцето ускорява процесите на стареене на кожата. Бебетата до 6-месечна възраст не трябва да бъдат излагани на пряка слънчева светлина и високи температури, тъй като има риск за тяхното здраве.

Как да се предпазим от изгаряния и слънчеви алергии? Какъв фактор на защита е препоръчителен за различните типове кожа?

Не е препоръчително прякото излагане на слънце за дълъг период от време. При хората, предразположени към чести изгаряния и слънчеви алергии, трябва да се прилагат специални фотозащитни кремове и да се нанасят регулярно – на всеки 2 часа. Изборът на фотозащитен продукт зависи от индивидуалния фототип. Познати са 6 фототипа, респективно при най-светлите от тях – 1-ви и 2-ри (бяла кожа, светли очи и коса), излагането на слънце трябва да е за кратък период от време с максимална фотозащита. При 3-ти и 4-ти фототип (кестенява коса, светла до матова кожа и светли/кафяви очи) експозицията на слънце може да е за по-дълъг период в безопасните часови зони и със средна степен на защита – 30 фактор. При 5-ти и 6-ти фототип може да се нанася и слънцезащита с по-нисък фактор. За децата е най-добре да се използва винаги висока фотозащита.

Какви слънцезащитни продукти да използваме, за какво да внимаваме?

Препоръчителна е употребата на медицинска козметика, поради липсата на алергизиращи съставки и консерванти. Винаги трябва да се проверява в абревиатурата SPF на продукта дали са включени и двата типа лъчи – UVA и UVB за максимална защита. Както вече споменахме, според фототипа - за по-светлите типове кожа е задължителен 50 фактор слънцезащита, докато хората с по-тъмен фототип, могат да употребяват и продукти с фактор 30. Важно е да отбележим, че цифрата на фактора от слънцезащитните продукти показва времето, през което имаме пълна защита за нашата кожа, след което ефективността им намалява. Например, ако изгаряме за 5 минути без фотозащита и използваме фактор 50 - ще бъдем защитени за 50 минути.

Има ли опасни мазила против изгаряне, как да избираме продуктите, какво може да причини некачествения слънцезащитен продукт?

Както вече споменахме, изполваните продукти трябва да бъдат медицинска козметика, която се закупува от аптечната мрежа. Препоръчително е тя да бъде назначена от специалист-дерматолог, който да се съобрази с индивидуалните особености и нужди на кожата. Останалите продукти крият риск от развитието на кожни алергии и не винаги са достатъчно ефективни.

Ако все пак изгорим или пък получим неприятна слънчева алергия, какви мерки да предприемем?

При вече настъпило слънчево изгаряне или алергия, се препоръчва навременната консултация с дерматолог, който да назначи адекватна терапия. По този начин ще се намали и вероятността от развитие на възможни усложнения (бактериална инфекция, поява на доброкачествени и злокачествени новообразувания. Не се препоръчва самолечение с домашни методи.

Нека да обобщим основните правила - как да придобием хубав слънчев загар без излишни рискове за здравето?

Красив тен можем да придобием без излишен риск за кожата, като се излагаме на слънце в позволените часове и нанасяме регулярно фотозащита, както в градски усповия, така и по време на слънчеви бани. Фотозащитата трябва да е съобразена с типа кожа. След слънчева експозиция е необходимо да подхранваме кожата си с емолиенти, които успокояват, хидратират и подпомагат възстановяването на кожната бариера. Препоръчителна е предварителна консултация с дерматолог, който да назначи подходяща медицинска козметика за индивидуалните нужди на вашата кожа.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети слънцезащита

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати