Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. ДБ със сигнал срещу Борисов – обидил Рашков и нарушил „общественото спокойствие“

Мнения

ДБ със сигнал срещу Борисов – обидил Рашков и нарушил „общественото спокойствие“

ДБ със сигнал срещу Борисов – обидил Рашков и нарушил общественото спокойствие - Tribune.bg
Снимка:

Добре, че Борисов не беше обидчив премиер, защото обидите по негов адрес от ДБ трудно могат да се преброят…

Методи Лалов е сезирал Районна прокуратура - Бургас, за извършено от Бойко Методиев Борисов престъпление, похвали се той във Фейсбук. Бившият съдия от „Демократична България“ се позовава на чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Според Лалов с обиди към Бойко Рашков, Борисов е извършил „престъпление от общ характер против реда и общественото спокойствие“ и е нарушил „допустимите граници на свободата на изразяване на мнение“…

Самият Лалов решил да пусне сигнала като „гражданин, юрист, дългогодишен наказателен съдия и политик и в изпълнение на обществения му дълг по чл. 205, ал. 1 от НПК“.

Сигналът, който директно цели отнемане на свободата на изразяване на опозиционен политик, можеше да не звучи чак толкова нелепо, ако идваше от друг, а не от Лалов.

Точно бившият съдия и неговата коалиция обаче щяха отдавна да бъдат санкционирани, ако пускаха подобни сигнали и срещу себе си, когато обиждаше доскоро действащият премиер и неговите министри.

Защото опозицията винаги е имала пълната свобода да отправя обиди и да се изразява, както намери за добре. И те не се свеняха да го правят – включително по време на пандемията, когато доверието в държавността и лекарите беше от първостепенно значение.

На 12 ноември 2020 например абсолютно същият Лалов заяви по отношение на тогавашният министър председател: „Бoриcoв e крeтeн, тoвa oтдaвнa e яcнo. Нямaт ли oбaчe дocтoйнcтвo двaмaтa дoктoри, тa плюят нa прoфecиoнaлнaтa cи чecт и дocтoйнcтвo, кaтo ce cъглacявaт дa бъдaт чacт oт дeбeлoврaтия aвтo-PR нa Бoриcoв? Нe им ли плaщaмe зaплaти, зa дa изпълнявaт зaдължeниятa cи в oблacттa нa здрaвeoпaзвaнeтo, a нe в рaбoтнo врeмe дa ce търкaлят пo пътищaтa?“. Изказването беше по повод вече „изчегъртаният“ шеф на „Пирогов“ проф. Асен Балтов и здравният министър тогава проф. Костадин Ангелов, които заедно с Борисов направиха инспекция в провинцията.

Точно заради подобни свои думи Лалов е великолепен пример за това, че правилата важат за другите, но не и за него. Той самият нееднократно напълно безнаказано е отправял обиди, които трудно биха му се разминали без дела за клевета в друга държава. При нас обаче бившият съдия се разминаваше без някой да му направи забележка.

„Бойко Борисов, всички знаем, че си ужасно прост, но тази арогантност надхвърля всякакви граници! Никой не отговаря за постъпките на неговите предшественици. Всеки носи отговорност единствено за собственото си поведение. Ясно ли е, мутро?!“, пише той през юли 2020.

„По време на некадърното и корумпирано управление на Борисов огромен брой българи, основно млади хора, бяха прокудени от родината си. Кражбите и униженията, корупцията, липсата на върховенство на правото, шуробаджанащината, липсата на реална конкуренция, бюрокрацията са непоносими за всеки почтен човек у нас“, гласи негов статус през декември.

Или още: „Борисов е опасен за живота и здравето на хората. Некадърността и корупцията на неговото управление убиват. Оставка, тъпи мутри!“…

Човекът, който поддържаше Методи Лалов в кампанията му, известен с близките си отношения с Цветан Василев, Георги Георгиев е също изключителен пример за това, как можеш да обвиняваш човек, да го обиждаш и псуваш и никой да не ти търси сметка. Същият Георгиев от „Боец“ е отправял какви ли не закани срещу Борисов, включително и такива за живота му, но никой не му търси сметка.

По-долу не пада и Христо Иванов, който всъщност е… бивш министър и вицепремиер, издигнат от ГЕРБ. Тази пролет, вече като еманципиран политик, Иванов заяви:

„ГЕРБ е на кръстопът и трябва да избере между поведението на личен жив щит на Борисов или тези хора започват да разсъждават за продължаване на политическото си битие, само че това означава без Борисов. Защото наличието на Борисов там ги прави тотално токсични и ги обрича на ролята на мафиотско семейство. Борисов е името върху корупционния модел“.

Малко по-късно Христо Иванов нарече Борисов и „балкански вариант на латино диктатор“ – тогава обаче Борисов вече не беше премиер, затова това му изказване отива в графа чисто човешка обида към някого, който си обиждал безнаказано с години, но наричаш диктатор въпреки това.

Декември миналата година Атанас Атанасов, пак от ДБ, написа във Фейсбук профила си цял анализ на тема „Борисов, проститутките и КГБ“, но първенец на тема обиди е Радан Кънев, който не е спирал от 5 години.

През 2016 Кънев коментира и изключването на Петър Москов от ДСБ така: „Не очаквайте да кажа за него лоша дума (за Москов), нашите политически пътища се разделиха – заобиколиха туловище на Бойко Борисов от двете страни, а туловището е голямо“. Пак през същата година той каза, че Борисов е с манталитет на „малък човек“: „България не е малка държава на европейско ниво. България е малка държава единствено по икономика и по манталитет на малки хора, които ни управляват. България е толкова малка, колкото е малък Бойко Борисов“.

„Няма да коментирам човек, който четири пъти през живота си е напускал поста преждевременно, за да избяга от отговорност и да спечели повече гласове на следващите избори. Аз го нарекох на нашето съвещание „булката беглец“, съвпада му и с инициалите. Той е приключен, чао“, заканва се отново през 2016 Радан Кънев.

През същата година се роди и крилатото „Абе Бай Х‘й, ти с кого се държиш така бе?“ – от същия автор.

Фразата на Кънев се носи из ДБ с годиниФразата на Кънев се носи из ДБ с години

„Бойко Борисов е редно да благодари, че все още е жив на Пеевски и на другите му задкулисни ортаци. Както и на Гешев, че не е арестуван за деянията си“, заяви преди по-малко от 3 месеца и дясната ръка на Христо Иванов Иво Мирчев – Борисов, отново, бе действащ премиер към онзи момент. Доказателства за какво точно трябва да бъде арестуван лидерът на ГЕРБ, както всички в ДБ се надяват, пак не видяхме.

И словата на лидерите на ДБ по посока ГЕРБ всъщност са капка в морето на кампанията, която коалицията води за оцеляването си от години. Консолидацията срещу „врагът Борисов“, който според реториката им носи вина за всички световни проблеми, се изразяваше в непрестанни обиди, колажи и карикатури в социалните мрежи. В техните среди името „Борисов“ рядко за употребяваше и беше заменено с дребни обиди тип „Баце“, „Буци“, „Боко“, „еднокнижникът“.

Новите в парламента също изгряха на крилете на грозни обиди към ГЕРБ. Арман Бабикян например успя да изгради цяла империя от сайтове за фалшиви новини, движещи се на границата на абсурда. Само за няколко дни в парламента от ИТН и ИБНИ на няколко пъти обиждаха Борисов и депутатите от ГЕРБ, че са „мутри“.

Тошко Йорданов започна „силно“ още в краткия живот на миналия парламент към тогава действащия премиер: „Cтрaхливeцът Бoйкo Бoриcoв днec нe дoйдe – зa пoрeдeн път. Шoфьoрчeтo Бoйкo Бoриcoв днec нe дoйдe – зa пoрeдeн път. Джипкo Бибиткoв днec нe дoйдe в пaрлaмeнтa – зa пoрeдeн път“, зaяви oт трибунaтa нa Нaрoднoтo cъбрaниe зaм.-прeдceдaтeлят нa „Имa тaкъв нaрoд“ Тoшкo Йoрдaнoв.

Наскоро пък реториката му достигна до нови висоти със заканата, че няма да говорят с ГЕРБ, защото с „терористи“ не преговаряли.

Върхът на безпочвените обвинения обаче безспорно на „онеправдания“ Бойко Рашков, който не през личната си страница във Фейсбук, където се предполага, че човек може да изразява свободно мнението си, а с участие в телевизия обяви, че Борисов заплашвал хора. Според Рашков, който така е не доказа нито едно от твърденията си, Борисов е отправял закани към неизвестен човек, че децата ще ядат от месото му. Но никой не подаде жалба срещу него. Не го направиха и когато в седмицата преди изборите, отново без никакви доказателства обвини Борисов в купуване на гласове и арестуваше членове и симпатизанти на партията, които бяха освободени почти веднага без извинение.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати