Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. „Добрите сили” се готвят да ни хвърлят в лапите на злото

Мнения

„Добрите сили” се готвят да ни хвърлят в лапите на злото

Добрите сили се готвят да ни хвърлят в лапите на злото - Tribune.bg

 Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

След като се разбра, че почти сигурно ПП и ДБ ще се явят заедно на предсрочните парламентарни избори през април, заваляха и разяснения на плановете от депутати и лидери на двете коалиции. За да генерират листите подкрепа, е необходимо в тях да има лидери, които ясно да мобилизират волята на хората да гласуват, за да можем да постигнем максимален ефект, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в парламента. „Не само, че ще бъдем първа политическа сила, в това съм сигурен, но ние ще имаме огромно мнозинство”, каза пък съпредседателят на ПП Кирил Петков, а Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че битката е между реформаторските и реставраторски сили - “или ние, или те”.

Голямата цел, както казват всички, е двете формации да са първа политическа сила и да получат първия мандат, като по този начин „ГЕРБ трудно ще обясни защо не биха ни подкрепили”, застрахова се Ивайло Мирчев, допълвайки, че коалицията им няма да се напълни с „кухи брандове“.

За кухи брандове не знам, но кухите фрази и обещания извират от новите коалиционни партньори. Досущ като в някой филм. Прави впечатление, че ако доскоро предимно ПП използваха реторика, типична за нискобюджетен филм, сега и ДБ не изостават. Стигна се дотам, че бившият певец и понастоящем депутат от формацията Стоян Михалев дори сравни ГЕРБ с „апостоли на Сатаната”.

Както нееднократно са заявявали и от двете колаборирали се формации, един от основните приоритети за тях ще е провеждането на радикална съдебна реформа, която те разбират основно в две направления – детронирането на главния прокурор Иван Гешев и овладяване на прокуратурата. Това е и темата, която вече четири парламента измества всичко останало. Но за съжаление на „добрите сили”, поне към момента те търпят пълно фиаско. Колкото пъти привикваха Гешев в Народното събрание, толкова пъти после ближеха рани.

Един от най-трагичните образи е този на Надежда Йорданова, която в един момент беше и министър на правосъдието. Нейните епично неуспешни борби срещу главния прокурор биха могли да влязат в многотомно издание, което да онагледява как НЕ трябва да се води тази битка.

След нееднократни провалени опити избирателят да бъде убеден в правото на исканията, през годините наблюдавахме излагацията и на други по темата. Уж адвокати, уж опитни прависти, уж добре подплатени с аргументи. В действителност – слаби персонажи, които нееднократно демонстрираха, че дори не знаят какви са правомощията и за какво отговаря главният прокурор.

А пък Христо Иванов от ДБ, който също години наред неуморно бори Гешев, предпочиташе да се крие при редицата изслушвания. Същият Иванов, който казваше „мафията, в лицето на Гешев”, нееднократно отказа да застане лице в лице с мафията, доброволно отишла му на крака в парламента. Все пак, в един от пътите, когато Гешев изненада депутатите и се появи на заседание на Правната комисия, на което беше и Иванов, последният се чудеше как да се скрие и да не влиза в директна словесна конфронтация с Гешев, просто защото нямаше как да аргументира нищо от дългогодишните си твърдения.

В края на декември в Народното събрание беше внесен и законопроектът на служебния министър Крум Зарков, който включва механизма за разследване на главния прокурор. Но още месеци по-рано, не кой да е, а Венецианска комисия - консултативния орган по конституционно право към Съвета на Европа, отряза мераците на Йорданова и ДБ компания, като излезе със становище, че написаното не е достатъчно детайлно, а предложените изменения влизат в противоречие с конституционните норми и решения на българския Конституционен съд. Освен това, в становището на комисията изрично се посочваше, че приемането на нормативна база за засилване на контрола над главния прокурор, не трябва да дава възможност за политически и какъвто и да е друг нелегитимен натиск над висшия магистрат.

И точно преди Нова година Зарков просто направи копи и пейст на предходния законопроект, като отново включи противоконституционни и нарушаващи независимостта на прокуратурата предложения, които отлично знае, че няма да минат.

Та, обещанието за „радикална реформа” означава само едно – продължаване на противконституционните и некадърни опити за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната, по-точно – в работата на прокуратурата. Параноичните и непрестанни опити предимно на ДБ групичката да елиминират последната пречка в овладяването и на прокуратурата, обаче вредят на всички. Фокусът върху Гешев измества работата върху реалните проблеми, които и с оглед на обстановката в целия свят (и поради кризата, произтичаща от войната в Украйна) са ни затрупали и заплашват да ни съсипят.

И в момента какво всъщност ни обещава „коалицията на доброто”? Именно това – не ни интересуват другите проблеми, приоритетно е да отстраним Гешев. Е, разбира се, фигурират и други цели сред посочените от вероятната коалиция, но всеки, запознат с начина на действие и мисленето на въпросните, отлично знае какво ще последва скоро, особено ако ДБ и ПП успеят да сформират следващия кабинет.

Прави впечатление и кои са сред другите, винаги споделящи тази основна цел на ДБ и ПП. Общо взето винаги стигаме до свързани по един или друг начин икономически кръгове. Както спомена самият Гешев, механизмът за разследване на обвинител №1 „е писан от една кантора, чиито адвокати виждаме да се появяват и при разследвания за шпионаж в полза на Русия и при разследваните от NEXO“. Реакциите не закъсняха, като буквално часове по-късно колеги на явно разпозналата се в думите му адвокат Ина Лулчева, заляха медиите със становища, насочени срещу главния прокурор.

Отлично знаем, че именно въпросната е и адвокат на редица мафиоти през годините, включително и такива, укриващи се зад граница. Именно и въпросната от години е сред най-активните апологети за закриването на спецправосъдието. Явен конфликт на интереси, при положение, че точно тя участва и в подготовката на наказателните закони.

Не е тайна и че редица от разпоредбите в действащия НПК, който спешно се нуждае от ревизиране, са изготвяни именно от кръга около Лулчеяа. Точно заради пропуски или съзнателно написани витиевати изисквания за прокурорите, често доказани престъпници отървават затвора или получават смешни присъди.

И тъй като явно този наратив за доброто и злото съзнателно беше мълниеносно подет от присъдружните на ПП и ДБ медии, нека избирателите са наясно, че именно самоопределилите се като „добрите сили” съвсем неиронично се готвят да ни хвърлят директно в лапите за злото.

 

***

Виктория Георгиева е завършила "Реализация и подготовка на ТВ предавания" към Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и "Религията в Европа", направление "Ислям", отново в СУ. Изучавала е и психология. Заместник главен редактор в "Ах, тези медии!", редактор и автор в "Консерваторъ", автор във в-к "Труд".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като специалист маркетинг и реклама за водещи български компании.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати