Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Грешката Цветан Цветанов: „Г-н Борисов ме праща“

Мнения

Грешката Цветан Цветанов: „Г-н Борисов ме праща“

Снимка:

Цитат от фейсбук профила на журналиста Владимир Зарков:

„На вратата на офиса на Вальо Михов се позвъни. Влезе висок едновежд мъж с милиционерско излъчване. „Здравейте, г-н Борисов ме праща“! Даже не си каза името човекът, важно му беше, че „Борисов го праща“.

Владимир Зарков: Цветанов твърди, че сам се бил създал... Той се представяше с Г-н Борисов ме праща

От физкултурника Цветанов Бойко Борисов направи вътрешен министър и вицепремиер, повери му контрола върху структурите на управляващата партия и му позволи еднолично да определя поведението на депутатите от ГЕРБ.

За 10 години Цветанов успя да нанесе огромна щета върху ГЕРБ заради редица скандали, показните си полицейски акции и страстта си към имотите. След като стана известен като „Цецо с шестте апартамента”, през 2019 Цветан Цветанов реши да си закупи и огромно жилище с асансьор в хола.

Десетте Борисови гряха

Въпреки това Бойко Борисов му позволи да си тръгне от ГЕРБ с едночасова пресконференция, луксозен служебен автомобил и личен шофьор. Скоро бившият втори започна да къса живо месо от партията на своя създател. Цветанов не се посвени да започне публичен флирт с Румен Радев и Христо Иванов, говорейки с обидни квалификации за Борисов.

Политическата кариера на „г-н Борисов ме праща“ започва през далечната 2006 г., когато Бойко Борисов създава ГЕРБ. Тъй като длъжността му на кмет не позволява да участва в ръководството на политически партии, председател на новата организация става Цветан Цветанов. След успеха на  изборите през юли 2009 г. Цветанов първоначално оглавява парламентарната група на партията, а през юли същата година става заместник министър-председател и министър на вътрешните работи в първото правителство на Бойко Борисов.

Управлението на вътрешния министър Цветанов ще остане в историята с акции като „Октопод", „Медузи“, „Захарно петле“, „Дупетата“ – показно извършвани и заснемани арести. Голяма част от делата завършиха с присъди, но не срещу арестуваните от Цветан Цветанов, а срещу България в Страсбург. 

Въпреки негатива, който понесе правителството тогава, Цветанов остана един от най-приближените хора на Бойко Борисов. За него той многократно е казал, че го обича като дете и затова му прощава.

Припомняме думите на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров през 2013 година: „Цветан Цветанов успяваше чрез интриги да злепостави министри и народни представители пред лидера Борисов”. В разгара на скандала за незаконно подслушване, Димитров заяви че бившият зам.-председател на ГЕРБ сам се е хвалил, че подслушва. Емил Димитров го определи като „воденичен камък на шията на Борисов”.

През 2013 година шумните акции на Цветанов бяха последвани от проверки за незаконно подслушване, появи се и така нареченото тефтерче „Златанов“. По време на този скандал Бойко Борисов се раздели с Искра Фидосова, но не и с Цветан Цветанов.

Поредният скандал около бившия втори в ГЕРБ гръмна през 2019 година, когато стана ясно, че се е сдобил с нов луксозен апартамент на преференциална цена. Апартаментът с „ВИП асансьор“, който го отвежда от личния му гараж  директно в хола се превърна в „Апартаментгейт” - това беше и капката, която преля чашата на търпението на Борисов към Цветанов.

Проектът на „републиканеца” Цветан Цветанов се сгромоляса, както и митът, че е опитен изборджия и кадровик. Но той все пак успя да нанесе имиджова щета върху образа на Бойко Борисов – чрез помията, която изляха сайтовете за фалшиви новини, контролирани от него.

Въпреки яростната атака на Цветанов към неговия създател, Борисов коментира единствено: „Ние сме били 20 години заедно, това е като един брак. Лоша дума няма да кажа. Пожелавам му успех “.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още