Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Десетте Борисови гряха

Мнения

Десетте Борисови гряха

Десетте Борисови гряха - Tribune.bg
Снимка:

Колко грешки допусна Бойко Борисов за 3600 дни като премиер

Бойко Борисов управлява България 3600 дни. 10 години начело на държавата се оказаха недостатъчни за лидера на ГЕРБ да научи някои основни уроци за разликата между мишките и хората. В последния ден от третия мандат на премиера Борисов ще отговорим на въпроса кои са десетте основни грешки на най-дългоуправлявалия ни демократичен министър-председател.

1. Мислене на държавник, а не на политик. По-важна ли е финансовата стабилност на държавата от популизма?

„Бели пари за черни дни“…Лидерът на ГЕРБ винаги се е водил от принципа на консерватизъм в харчовете и минимизиране на разходите. Включително в управлението на държавата. Въпреки критиките на популистите за 10 години Борисов не си позволи да развали баланса на страната. Да, вдигането на минималната пенсия на 1000 лева и 5000 лева учителска заплата вероятно ще доведе до краткотрайни политически ползи, но със сигурност ще опразни държавната хазна и ще вкара поколенията в дългове.

До 2020 година тези „черни дни” звучаха като фантастика, но ковид пандемията ни показа, че пестенето на държавните пари все пак е умно решение. Благодарение на политиката на събиране бяха подпомогнати стотици хиляди бизнеси и работници, бяха закупени жизнено важни медицински изделия. А България вече разполага с достатъчно ваксини, за да излезе напълно от кризата.

2. Асфалт и работа, работа, работа…

„Асфалтът не се яде“ - основен принцип на антиГЕРБ политиката.

Само в последните 6-7 години магистралите у нас нараснаха с над 200 км. Какво означава това? Означава развиващи се региони, станали привлекателни за инвестиции и бизнес. Откриват се нови работни места, които осигуряват препитание на цели семейства. Асфалтът не се яде, но осигурява храна за хората в населените места.

3. Борисов не скри, че боклуците от Европа се заравят в нашите полета

Ако беше спрял проверките срещу семейство Бобокови и ги беше оставил да продължат да зариват боклуци в българската земя, вероятно нямаше да има записи с кюлчета и чекмеджета…

„7 756 тона опасни отпадъци бяха открити при огледи в 4 области на страната, а прокуратурата се задейства срещу Атанас Бобоков, Пламен Бобоков и Красимир Живков, бивш зам.-министър на околната среда и водите. Общо бяха намерени 16 756 тона отпадъци при огледите в землищата на р. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, и в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, са били загробени общо 396 тoна опасен отпадък В землището на гр. Лом, обл. Монтана - 501 тона опасен отпадък и в гр. Плевен - 9000 тона неопасен и около 5000 тона опасен отпадък; в землището на гр. Шумен - 751 тона опасен отпадък и в землището на кв. Кремиковци, гр. София - 1108 тона опасен отпадък.”

4. Влезе в открита война с олигарсите

Бойко Борисов ясно показа, че не притежава никакво чувство за самосъхранение. Той обяви война на контрабандата с цигари, захар, гориво, алкохол, на корупцията на в митниците... Сложена бе точка на укриването на данъци в хазартния бизнес. Така Васил Божков - Черепа се оказа с 19 обвинения.

Ако Борисов не беше осветил злоупотребите му, Черепа вероятно нямаше да стартира мащабната акция по „изчегъртване”, която започна през юли 2020 година. Нека не забравяме и Цветан Василев, банкерът-беглец, който източи и фалира собствената си банка КТБ.

В четата на олигарсите-революционери, борещи се с общия враг, влязоха още семействата Баневи и Арабаджиеви, Миню Стайков и други.

Да не забравяме близките приятели на Васил Божков - семейство Христина и Пламен Бобокови. Особено Христина.

5. Много дразни Русия

Русия винаги се е бъркала в държавните дела на България. Правителството на Борисов е първото, което с безкомпромисни действия показа на братята руснаци, че течът на секретна информация в посока Москва трябва да приключи веднага. Няколко руски дипломати бяха принудени да си съберат куфарите и да се изнесат към родината.

Нима Борисов смяташе, че руснаците ще оставят нещата така?

6. Спря сделката за Грипените

Русофилските партии и Румен Радев до ден днешен не могат да преглътнат факта, че схемата им за закупуване на бойните самолети „Грипен” пропадна. Първият служебен кабинет на Радев имаше основна цел закупуването на точно този модел самолети. Питате ли се защо? Правителството на Бойко Борисов осуети схемата на президента и цялата процедура беше рестартирана. Вместо шведски самолети България си поръча американски F-16.

7. Бойко Борисов е отговорен за ВСИЧКО

Ако някога сте попадали в задръстване на магистралата, вероятно отлично знаете, че за това е лично отговорен Бойко Борисов. Ако сте се спънали на тротоара, то е защото такъв тротоар е построил Бойко Борисов. Ако дадете пари на катаджия, за да не ви пише акт, то не е защото вие го подкупвате, а защото държавата е такава – и за това е лично отговорен Бойко Борисов. Ако детето ви изкара слаба оценка в училище, то не е защото не си е научило, а защото образованието ни е като държавата – заради Бойко Борисов. А на всичкото отгоре той вдигна заплатите на учителите.

Лидерът на ГЕРБ сам се постави в тази ситуация. През годините Борисов научи българите да искат от него да решава всичките им проблеми, дори и от битово естество.

8. Борисов не се научи да НЕ казва каквото мисли

Прям и твърде откровен в изказванията си, Борисов вече 10 години говори като човек от народа. Въпреки че това се харесва на обикновените българи, често негови изказвания стават повод за негативни коментари.

Едва ли Борисов, който е доктор на науките, е предполагал, че отговор на въпроса за любимата му детска книга („Винету“) ще даде повод на противниците му с години да твърдят, че е чел само нея.

Призив към журналистите да се изслушват вместо да се надвикват като мисирки по време на задаване на въпроси трайно залепи този етикет на работещите в медиите като нещо обидно.

И още, и още…

9. Отричан в България, но желан от световните лидери

Активен участник в европейския диалог и лидер на Балканите, Борисов е възприеман като равен от световните лидери – нищо, че стои начело на една от най-малките държави в евросъюза. За десет години той усъвършенства умението си да лавира и посредничи – и предимство, и недостатък, който от години дава повод на критиците му да твърдят, че е удобен за чужди сили. Но всъщност даваме ли си сметка, че в България няма бежанци? Заради личната му комуникация с един от най-опърничавите световни лидери - турският президент Ердоган.

Широко отворените обятия, с които Борисов е посрещан навсякъде по света, дразнят опонентите му.  За кой друг български политик американски президент е казвал на медиите: „Отнасяте се добре с него”? Кой друг си говори на малко име с канцлера Ангела Меркел?

10. Така и не се научи да отмъщава на враговете си

Бойко Борисов обича повече враговете си, отколкото своите приближени. „Никога не прави на някого това, което не искаш да ти правят на теб” - основен принцип, който спазва цял живот. Вероятно поради вярата си в Господ и заради възпитанието от майка си Венета, Борисов не отвръща на ударите срещу себе си. Той понесе жестоки изстрели в гърба от хора, които считаше за близки. Такива, на които помогна лично и направи фактор в обществения и политическия живот. Хора-грешки:

Грешката Цветан Цветанов: Г-н Борисов ме праща

Грешките на Борисов: Мая Манолова

Грешките на Бойко Борисов: Станислав Трифонов, който искаше 50% от ГЕРБ

Грешките на Бойко Борисов: Румен Радев, който влезе във властта през задния вход

Грешките на Бойко Борисов: Политическият Франкенщайн Христо Иванов

Тези и още грешки на Бойко Борисов ще са тема на поредица от коментари на Трибюн в следващите дни…


Топ новини

виж още
Актуална тема