Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мнения
  3. Иван Петрински, НИМ: „Св. София“ няма да бъде превърната в джамия, става въпрос за изнудване

Мнения

Иван Петрински, НИМ: „Св. София“ няма да бъде превърната в джамия, става въпрос за изнудване

Снимка:

Там от 2006 г. е обособена част, където се молят служителите в сградата

Турската държава в лицето на своя президент даде знак, че работи за превръщането на базиликата „Св. София“ в джамия! Ердоган обяви това преди година на митинг. Ще изпълни ли заканата си, разговаряме с главния уредник на Националния исторически музей Иван Петрински?

Смятам, че не. Не бих определил това като най-сериозния опит. От 2006 г. в сградата на „Св. София“ е обособено едно помещение, където служителите да могат да се молят. Така че, на практика, може би не цялата сграда, но една част от нея е вече джамия и то от 14 години.

Наистина турският президент обяви намерението си преди година и половина. Много странно това съвпадна с началото на икономическите трудности в Турция. Мечтите за световно величие на Ердоган са известни. В тази връзка той наистина укрепи икономиката на страната, повиши неимоверно значението на образованието и особено на висшето образование, и на науката в Турция. Той също така успя да проведе великолепно един преврат. Дали това е инсценировка това още не е ясно. Впрочем следващата седмица ще се навършат точно 4 години от този преврат и аз не мисля, че това съвпадение е случайно. Миналата седмица към края бяха прочетени и последните присъди на военните.

Икономически обсебването на властта от Ердоган беше прекрасно подплатено. Нека да припомня и новото летище на Истанбул, което беше провъзгласено за най-голямото в света и разбира се, не е вярно. То е най-голямото в Европа и все още не е напълно завършено. Да допълня и проектирания нов канал между Черно море и Мраморно море, който да дублира Босфора. Там вече има изкопни работи.

От миналата година и то точно от първите месеци на годината икономически нещата в Турция не стоят добре и самият Ердоган няма да може да разчита на тази прекрасна поддръжка до този момент. Затова ми се струва, че той се обърна към един такъв проблем отдавнашен. Фундаменталистите отдавна искат Турция да възстанови религиозния статут на „Св. София“ като ислямска джамия, която тя престава да бъде през 1935 г. Досега това винаги е срещало политически отпор от ръководството на страната. Такава една идея няма да изисква никакви средства от опустошената от икономическата криза икономика на страната. Лично аз обаче смятам, че става въпрос за едно обикновено изнудване.

Не разбирам нищо от политика, може би така трябва да се прави. Може би така действат политиците с изнудване и с лъжи, така както действа и Ердоган. Може би това е истинската политика, не знам. Но за Ердоган, който дълго време е начело на нашата съседка, това е практика. Той това го може и поради тази причина мисля, че е очевидно, че става въпрос за изнудване, за постигане на определени отстъпки, както от Изток, така и от Запад, за да може да бъде приета неговата позиция, която да признаем е твърде смела.

Ваши колеги вече виждат базиликата като джамия! Вие сте оптимист, доколкото разбирам? Дали милиардните сделки за оръжие на Русия ще я направят по-сговорчива по тази тема? Съответно Гърция и Франция дават отпор на амбициите на Ердоган в Европа?

Цариградската „Св. София“, защото и на други места има църкви с това име, е главен храм на православието. Две мнения по този въпрос няма. И до строителството на съборната църква в Рим „Св. Петър“ тя е и най-големият християнски храм в света. Между другото, впечатлението от посещението на двете църкви винаги е в полза на „Св. София“, защото тя изглежда по-голяма и по-внушителна, отколкото „Св. Петър“. Поне моето усещане е такова. Желанието на Ердоган се уравновесява да някаква степен от значителни сили.

САЩ го предупредиха да не го прави. Франция е традиционно много зле настроена към диктатурата на Ердоган. Да не говорим за православните страни, където никакви милиарди не могат да предотвратят отрицателната реакция на Русия. Ръководството на Русия не може да си разреши да бъде благосклонно, независимо от всякакви сделки, към превръщането на главния православен храм в джамия. Освен това там е силна ролята и на един международен съвет за спасяването на „Св. София“, предимно от американци и гърци, но с много сериозно влияние. Те пък искат връщането на статута на християнски храм на „Св. София“. Така че донякъде имаме уравновесяване на желанията. Отново ще кажа, че според мен става въпрос за изнудване, опит за изнудване от страна на Ердоган и това няма да се случи. Няма „Св. София“ да бъде превърната в джамия, така мисля аз.

Омаядската джамия в Дамаск също има обособена част за християни. Там и папата отслужи литургия в опит за помирение на вероизповеданията преди години. Дори в София църквата „Св. Седмочисленици“ е бившата Черна джамия. Като практика това променяне на религиозния статут на един храм се е използвало и от двете вероизповедания?

„Св. София“ в Цариград е не само най-значителната православна църква, но тя е символ на самото Православие.

Но Ердоган се позовава на историческия факт, че „Св. София“ вече е била джамия?

Да, разбира се, че е била, но до 1935 г. Но сега, в съвременните условия, не мисля, че въобще е възможно. А, що се отнася до джамията на Омаядите, там има една особеност. Там се съдържа една от най-значителните християнски реликви – главата на Йоан Кръстител, която се почита и от мюсюлманите. Така че малко по-различно е. Аз не мисля, че разделението на цариградската „Св. София“ между християни и ислямисти изобщо е възможно. Това като вариант няма как да стане. Единственият разумен начин е запазването на музейния статут на сградата. Тя не е вече църква и джамия, макар една много малка нейна част да действа като джамия само за служителите, които работят в сградата.  


Етикети музей, джамия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема